latinica  ћирилица
21/01/2015 |  20:57 | Аутор: РТС

Европски парламент покренуо акцију "Нова Фифа, сада"

Међунардна фудбалска федерација (Фифа) суочава се са једним од највећих изазова у 111 година дугој историји, пошто је у Европском парламенту покренута кампања под називом "Нова Фифа, сада".

Група фудбалских реформиста из разних земаља окупила се око ове кампање тражећи промјене у Фифи, чије је руководство посљедњих година оптуживано за корупцију и подмићивање.

"Никада до сада није било ни покушаја са се направи међународна коалиција људи из разних институција и организација, од фудбала, преко бизниса до парламента, који сматрају да је имиџ Фифе од лошег постао гори", рекао је Ројтерсу британски парламентарац Демијан Колинс.

Кампању подржава и бивши предсједник Енглеске фудбалске асоцијације Дејвид Трисман и члан британског Дома лордова, предсједнички кандидат Жером Шампањ, као и могући кандидат за предсједника Чилеанац Харолд Мејн Николс.

Бивша чланица Аустријске фудбалске асоцијације Бонита Мерцијадес рекла је да је фудбалу "потребна револуција".

"Вријеме за еволуцију је истекло, сада нам је потребна револуција. Људи су срушили Берлински зид и сада је на нама ред да учинимо исто у фудбалу и поново изградимо Фифу", рекла је Мерцијадесова.