latinica  ћирилица
21/01/2015 |  21:08 | Аутор: Агенције

Вођа Пегиде поднио оставку

Вођа организације Патриотски Европљани против исламизације Запада /Пегида/ Лук Бахман поднио је данас оставку пошто се појавила његова фотографија са брковима и фризуром Адолфа Хитлера.
Лук Бахман - Фото: blic.rs
Лук БахманФото: blic.rs

Њемачко тужилаштво покренуло је данас истрагу пошто је лист "Билд" објавио фотографију кооснивача Пегиде Бахмана на насловној страни уз његово објашњење да је слику ставио на своју "Фејсбук" страницу прије извјесног времена као шалу.

Инцидент је оштро критиковала њемачка Влада. Вицеканцелар Зигмар Габријел каже да је свако из политике ко позира као Хитлер - или потпуни идиот или нациста.

"Разумни људи не прате идиоте, а пристојни људи не прате нацисте", рекао је Габријел и поновио позив њемачке Владе да људи не учествују на редовним окупљањима Пегиде у Дрездену.

Њемачко тужилаштво покренуло је истрагу против Бахмана због подстицање мржње.

Претходно је данас организатор Пегиде Рене Јан рекао да се вођство овог покрета састаје да расправи ситуацију у вези са овим фотографијама. "Инцидент са Хитлеровим сликама могао би изазвати посљедице. То је неприхватљиво. Не желим да имам ништа с том ствари", рекао је Јан.

Скуп Пегиде, која сваке седмице организује протесте у Дрездену, у понедјељак је био оказан јер је полиција саопштила да су власти видјеле поруку на "Твитеру" у којој се организаторима пријети смрћу. Недјељу дана раније Пегида је окупила 25.000 људи што је највећи протест од октобра када су почели њени скупови.