latinica  ћирилица
22/01/2015 |  11:09 | Аутор: ФЕНА

Зидови православне цркве у Високом ишарани графитима

Црква светог великомученика Прокопија у Високом, која је проглашена националним спомеником БиХ, у уторак је била мета вандалских напада.

На спољним зидовима помоћних објеката православне цркве, у сриједу су осванули графити увредљивог садржаја.

Парох и старјешина те цркве Марко Јаковљевић рекао је да је полиција извршила увиђај, а да прве информације показују да су у цркву провалила дјеца судећи по отисцима стопала.

"Међутим, сигурно дјеца нису могла писати графите, то су урадиле старије особе", рекао је Јаковљевић и додао да је вјероватно било више група с обзиром на натписе симбола и грбова више навијачких група.

Непознате особе у цркву су ушле кроз прозор и разбацале ствари које су се налазиле у олтару.

Јаковљевић је истакао да ништа нису украли и да им је циљ био само нанијети штету.

Увиђај је обавила Полицијска управа Високо, а Служба Цивилне заштите општине Високо очистила је графите и санирала насталу штету.

У сарадњи с Електродистрибуцијом Зеница пословница Високо, договорено је додатно освјетљење објеката које ће финансирати Општина Високо.

Црква светог великомученика Прокопија у Високом проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине Одлуком Комисије за очување националних споменика 8. марта 2004. године.

Национални споменик састоји се од цркве, црквеног дворишта, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног наслијеђа које чини 18 икона.