latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:11 | Аутор: РТРС

Додик: Министар Тучић поднио оставку због продаје оружја Украјини (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић поднио је оставку због продаје наоружања из БиХ у Украјину, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

"Разлог је што министар није дао да се прода оружје, односно муниција Украјини. Став о томе изнијели смо и раније и остајемо принципијелни, тако да мислим да је ова оставка морална и потпуно се солидирашем са њом", рекао је Додик на конференцији за новинаре, одржаној у Палати РС у Бањалуци.

Предсједник Српске и СНСД-а, истакао је да ће посланици те странке, на свакој сједници Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ тражити смјену предсједавајућег тог тијела Шефика Џаферовића, а ако та тачка не буде уврштена у дневни ред, напуштаће засједања, а исто ће учинити и ако се не изгласа смјена Џаферовића, који је, како је рекао, знао за злочине над Србима у Возући.

Сједнице Представничког вијећа, посланици СНСД-а напуштаће јер желе да се рашчисти ситуација у вези с Џаферовићем, кога, како је рекао, брани СДС.

Додик је запитао и како то да за Шефика Џаферовића нема командне одговорности, а био је надлежан у полицији на територији у којој су били муџахедини, који су чинили злочине над Србима и он је за то морао да зна и да се тај злочин процесуира.

Додао је и да СДА може умјесто Џаферовића да предложи неког другог за функцију у руководству Представничког вијећа Парламента БиХ.

Додик је рекао и да Предсједништво БиХ није сачинило изјаву о реформама на европском путу Босне и Херцеговине, нагласивши да су готов текст "добили од некога из Европске комисије у Сарајеву".

Поновио је примједбе и на неколико реченица у самом тексту те изјаве и потврдио да је доставио допуне на текст те изјаве које говоре о поштовању Устава и Дејтонског споразума и надлежностима нивоа власти у БиХ.

Истакао је и да се у првобитној изјави нигдје не спомиње РС, односно ентитети, кантони, дистрикт Брчко..., а навео је да државни органи нису надлежни за наведене социјалне, радне и економске реформе у споразуму о тим реформа кроз шест области.

Додик је предложио и увођење диференциране стопе ПДВ за угрожено становништво, а од 22 одсто за све остале.

Поновио је да РС има договорено рјешење за одлуку "Сејдић-Финци“ и да не жели да се поново отвара то питање.

Додик је рекао да га радује што ће Народна скупштина Републике Српске имати прилику да се одреди по питању Суторине и границе са Црном Гором. Нагласио је и да је питање граница у надлежности БиХ у које ентитети нису до сада имали право да задиру и које је ентитетима оспоравано у више наврата.

- Ако мене питате, радовао бих се да дођемо у позицију да се територија Републике Српске прошири и додирне море, али знајући све процедуре и све што се дешава, мислим да улазимо у дугорочан, неизвјестан процес који не може да обезбиједи сагласност страна, у којем ће се очигледно морати ићи на неку врсту међународне арбитраже, знајући да су арбитражне одлуке коначне - рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је у случају Суторине, након распада бивше Југославије, формирана комисија која је утврдила званичне границе република на основу авнојевских граница, осим ако се републике међусобно не договоре другачије.

- Прво што треба учинити јесте да се утврди да ли је авнојевска граница ово о чему се говори. Ако јесте, онда треба успоставити дијалог са Црном Гором и ријешити питање границе, а ако се и то не може, онда треба успоставити међународну арбитражу - рекао је Додик.

Подсјетио је да је то уобичајена пракса, а да су сличан спор имале и Словенија и Хрватска.

Предсједник Српске навео је да оперативни рад на заједничким пројекатима са Кином може почети већ након кинеске нове године.

"Одмах након тога, а вјероватно у првој половини ове године, путоваћу у Кину, заједно са сарадницима и мислим да ћемо прецизирати неки од тих пројеката", рекао је новинарима. 

Нагласио је да је након сусрета у Београду, а прије Нове године, написао писмо кинеском премијеру и упутио га на пројекте које може да понуди Српска.