latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:38 | Аутор: СРНА

Аустрија: Оптужени џихадиста изведен пред суд

Чечен стар 30 година, оптужен да се борио на страни "Исламске државе" у Сирији 2013. године и слао јој новац, изјаснио се данас да није крив на почетку првог оваквог суђења у Аустрији.

Тужилаштво тврди да је Магомед З., руски држављанин, прошао обуку исламиста у Сирији између јула и децембра 2013. године, борио се на страни "Исламске државе", примио њено "држављанство" и послао јој 800 долара.

Оптужени је рекао да је ишао у Сирију да би помагао избјеглицама и потражио сина једног свог рођака.

"Џихад доноси само рат, само патњу. Ја сам доживио рат у Чеченији. Знам шта се нама десило, када нисмо имали шта да једемо. Видио сам слике рата на интернету и желио сам да помогнем", рекао је оптужени.

Адвокат одбране Волфганг Блашиц рекао је да је овај мушкарац, који може бити осуђен на десет година затвора ако буде проглашен кривим за чланство у терористичкој организацији, практично слијеп без својих наочара.

Коментаришући слике на којима оптужени држи оружје, адвокат је рекао да је његов клијент само желио да задиви жене.

Адвокат је додао да је "Исламска држава" формирана тек почетком 2014. године, што значи да његов клијент није могао да се бори на њеној страни 2013. године.

"Исламска држава" постоји у садашњем облику од јуна 2014. године, а организација која јој је претходила - "Исламска држава у Ираку и Леванту" - основана је у априлу 2013. године.

Оптужени се налази у притвору од хапшења у Аустрији у августу прошле године.