latinica  ћирилица
23/01/2015 |  07:50 | Аутор: СРНА

Умро саудијски краљ Абдулах (ВИДЕО)

Саудијски краљ Абдулах бин Абдулазиз ал Сауд умро је у 90. години.

Званично је и објављено да је Салман (79) постао нови краљ. Краљ Салман је одмах именовао свог полубрата Мукрина за престолонасљедника.

Краљ Абдулах дошао је на престо 2005, послије смрти свог полубрата Фахда, али он незванично води краљевство од 1995. године.

Ове године изнио је низ упозорења међународној заједници поводом јачања терористичке групе Исламска држава.

"Терористичке групе ће напасти Европу и САД ако међународна заједница против њих не употреби колективну моћ и брзину", изјавио је прије неколико мјесеци.

Као краљ је урадио бројне реформе, укључујући и то да је женама дао значајнију јавну улогу. Често се сукобљавао са вјерским лидерима. Настојао је да моћ своје краљевине, као значајног произвођача нафте, употреби за преобликовање Блиског Истока, преноси АФП.

Његов приоритет био је опирање утицају ривалске државе Иран, чије је становништво већински шиитско, а заједно са другим сунитским монарсима са Блиског Истока се противио таласу продемократских протеста који су почетком ове деценије захватил регион, сматрајући те устанке пријетњом по стабилност региона и властити положај.

Краљ Абдулах је одржавао историјски блиске односе са Вашингтоном, али је било и неслагања, и то онда када би саудијски владар покушао да те односе обликује према интересима своје краљевине. Сметало му је што Бијела кућа није могла да постигне разрјешење израелско-палестинског конфликта, а такође је вршио притисак на Обамину администрацију  да заузме оштрији став према Ирану и одлучније подржи сунитске побуњенике у Сирији да свргну предсједника Башара Асада.

Абдулах је рођен у Ријаду 1924. године као један од више десетина синова оснивача Саудијске Арабије, краља Абдул-Азиза Ал Сауда. Завршио је само основно образовање, а умјесто учења био је више заинтересован за јахање коња и лов са соколовима. Васпитан је строго, што показује и податак да је као младић провео три дана у затвору на налог свог оца, који га је тако казнио зато што није уступио своју столицу једном госту, што је противно бедуинском гостопримству.

Снажно се залагао за образовање, па је у Саудијској Арабији градио универзитете, а за студенте ван земље је повећавао стипендије.Абдулах је први пут у историји своје земље омогућио женама мјесто у Шури које савјетује краља и владу, а обећао је и да ће жене ове године моћи да гласају и кандидују се на општинским изборима. Поред тога, Абдулах је 2009. именовао прву жену замјеницу министра и омогућио да жене раде као адвокати, а саудијске спортисткиње су такође први пут учествовале на Олимпијским играма 2012. године у Лондону.

Након Арапског пролећа 2011. званични Ријад оштро реаговао на сваки покушај изражавања незадовољства. Тако су специјалци силом угушили уличне демонстрације шиитске мањине, више десетина активиста је било ухапшено и судило им се на антитерористичком суду који је основао управо Абдулах. Од тада саудијске власти пажљивије прате друштвене медије, на којима грађани све чешће изражавају бијес због корупције и високе незапослености, а такође збијају шале на рачун монархије.

Абдулах има више од 30 дјеце, које је добио у браку са десетак жена.