latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:14 | Аутор: СРНА

Доњецк - У рушевинама америчко оружје

У рушевинама на аеродрому у Доњецку пронађени су погинули борци у НАТО униформама, као и оружје америчке производње, изјавио је Едуард Басурин, портпарол Министарства одбране Доњецке Народне Републике.

- Пронашли смо и књиге на страним језицима и мноштво личних ствари које јасно доказују да су тамо били људи који су под уговорима с приватним војним компанијама и боре се на украјинској страни - рекао је Басурин, истичући да је у дуготрајним сукобима на аеродрому погинуло чак 597 украјинских војника.

Навео је да су њихове снаге уништиле 49 тенкова украјинске војске и 47 борбених возила и оклопних возила, док је више од 1.500 украјинских војника рањено и превезено у болнице, наводи Тасс.

-  Док смо истраживали зграду аеродрома пронашли смо велику количину оружја америчке производње. Пронашли смо и публикације на језицима европских земаља, као и књиге с вјерским садржајем - навео је Басурин.

Сукоби око аеродрома у Доњецку интензивирани су посљедњих недјеља, што је навело украјинског предсједника Петра Порошенка да нареди нову мобилизацију.