latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Портпарол "Анонимуса" осуђен на пет година затвора

Новинар и неформални портпарол хакерске групе "Анонимуси" Барет Браун је осуђен на пет година затвора због неовлашћеног приступа заштићеном рачунару, саопштиле су његове присталице.

Браун, који је ухапшен 2012. године, првобитно је био оптужен за сарадњу с хакерима, али је касније признао кривицу по блажим оптужбама, укључујући саучесништво у неовлашћеном приступању заштићеном компјутеру, пренијела је агенција АФП.

Након изрицања казне на савезном суду у Даласу, група "Слобода за Барета Брауна" је на Твитеру написала "Сједињене Државе неправде: Барет Браун осуђен на 63 мјесеца затвора".

Браун, који је писао за часопис "Венити фер", лист "Хафингтон пост" и друге америчке медије, постао је незванични портпарол "Анонимуса", а против њега је подигнута оптужница 2011. зато што је објављивао линкове ка подацима украденим од компаније у сектору безбједности "Стратфор Глобал Интелиџенс".

У Браунову одбрану су стале многе организације које се залажу за слободу говора, укључујући Комитет за заштиту новинара и Репортере без граница.