latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:56 | Аутор: РТРС

Бакићева дјела пред Бањалучанима

Дугоочекивана прва ретроспектива Војина Бакића "Свјетлосне форме" биће отворена вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у продукцији Музеја савремене умјетности Загреб.

Сто педесет радова, од тога 100 скулптура из свих стваралачких циклуса, цртежи, скице, макете споменика, фотографска увећања, те аудио и филмска грађа биће представљени посјетиоцима. Поштоваоци опуса Војина Бакића моћи ће ишчитати и друштвено-политичке прилике у којима је стварао, али и животну причу овог великог умјетника. 

Поставку прати опсежан двојезични каталог с текстовима десетак угледних хрватских и иностраних историчара умјетности и критичара. Текстови су структурисани у два дијела. У првом дијелу налазе се текстови аутора који су истражили различите феномене Бакићевог дјела, дијалог савремених умјетника и Бакићеве модернистичке баштине, те стање споменика у постјугословенском контексту. У другом дијелу каталога објављени су репринти најзначајнијих текстова који су током 50-их и 60-их тумачили поједине сегменте Бакићевих морфолошких цјелина.

Кустос изложбе и уредник каталога је Наташа Иванчевић, док су аутори поставке умјетникове унуке Ана Мартина Бакић и Вјера Бакић. Поставка ће бити отворена до 22. фебруара.

Овим гостовањима се обиљежава стогодишњица рођења Војина Бакића и наставља интензивније повезивање са сродним музејским институцијама у градовима регије. Ова изложба је побудила велико интересовање публике, медија и струке, а оцијењена је као највећи културни догађај 2013. године у Хрватској.

Војин Бакић (1915 - 1992) уврштава се не само међу најбоље хрватске вајаре 20. вијека, него га свјетска критика убраја и међу најважније европске вајаре модернизма. Његово дјеловање обухватало је подручје бивше Југославије, те се у модернизацији израза које је увео у подручје скулптуре и споменичке пластике могу ишчитати глобалне појаве модернизације које су биле присутне на читавом некадашњем југословенском простору.