latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:05 | Аутор: Вечерње новости

Кончаловски: Путин је рекао "не" Америци

Цијењени свјетски режисер и сценариста Андреј Кончаловски рекао је да у Украјини мира нема на видику, и навео да су рат повеле САД, а ЕУ је присиљена да кроз савезништво с НАТО ратује, док је предсједник Русије Владимир Путин рекао "не" Америци.
Кончаловски и Кустурица () - Фото: Novosti.rs
Кончаловски и Кустурица ()Фото: Novosti.rs

Коментаришући реаговање предсједника Русије на дешавања у Украјини, Кончаловски је навео да Путин не жели да своју државу учини потпуно зависном од САД, што се десило осталим земљама Европе, док, с друге стране, ЕУ, нажалост, чини све што јој се из Америке нареди.

- Путин је Америци рекао "не". Он је у једном тренутку постао превелик терет за САД, због намјере да независност своје земље сачува заувијек. Унија сада кажњава индивидуалност "малих" народа, а обећавала је да ће то штитити. Прво је изневјерила себе, а затим и земље које јој хрле у загрљај - рекао је Кончаловски за Вечерње новости.

Кончаловски истиче да "Путин слуша своју земљу" и посједује таленат да у тако разноврсној и великој земљи ослушне и чује свакога, и наглашава да санкције уведене Русији неће изазвати никакве ефекте, јер "Рус зна да живи ни од чега".

- Русима можете да заврнете гас, искључите струју, телевизију, чак и воду. И шта ће се догодити. Баш ништа. Русија има ту врсту отпорности и издржљивости. Илузија је да ће санкције осиромашити Русију, а још већа је заблуда да ће сви ови притисци промијенити политику Русије - рекао је Кончаловски.

Овогодишњи добитник награде за животно дјело Кустендорфа и гост овог фестивала рекао је да је у Украјини упаљен мрак.

- Дуги низ година посматрам дезинтеграцију и ово је само њен наставак. Мира нема на видику, далеко смо од смиривања ситуације. Пуно је добровољаца који из Русије одлазе да се боре, и нико и ништа их не може зауставити у тој намјери -  закључио је Кончаловски.