latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Близу стављање тачке на национално понижење (ВИДЕО)

Лидер опозиционе Сиризе (Коалиције радикалне љевице) Алексис Ципрас изјавио је да је "близу стављање тачке на национално понижење", три дана уочи парламентарних избора у Грчкој.
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

"У понедјељакће национално понижење бити готово. Завршићемо с налозима из иностранства. Тражимо прву прилику за Сиризу. То може бити посљедња прилика за Грчку", рекао је Ципрас (40) на завршном изборном митингу Сиризе у Атини гдје се окупило неколико хиљада присталицама љевичара, наводи агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

На највећем предизборном митингу Сиризе, Ципрасу се на бини придружио лидер шпанске љевичарске партије Подемос Пабло Иглесиас, док је на хиљаде присталица Сиризе махало заставама и транспарентима на којима је писало "Промјена Грчке, промјена Европе".

"Вјетар демократских промјена дува, промјене у Европи, од промјена у Грчкој", рекао је Иглесиас и додао: "Зове се Сириза у Грчкој, а у Шпанији зове се Подемос".

Три данас објављена истраживања показала су да Сириза проширује степен подршке бирача у односу на конзервативце грчког премијера Антониса Самараса нешто мало више од једног дана трајања изборне кампање.

Лидер партије Сириза предводи снаге које се противе тешким мјерама штедње, које годинама притискају Грчку, а многи у ЕУ страхују да би Ципрас, уколико би дошао на власт, одбио да отплати 240 милијарди евра дуга Грчке кредиторима.

Ципрас истиче да штедња није дио европских повеља, већ су то демократија и принцип суверености народа, али да ће влада коју буде предводила Сириза поштовати обавезе Грчке као чланице еврозоне.

Овај млади политичар се неконвенционално облачи, има неконвенционалан однос с бирачима и ванбрачан породични живот - нетипичан за Грке.