latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Истекао рок за плаћање откупа за таоце Јапанце (ВИДЕО)

Рок који су поставили џихадисти Исламске државе за плаћање откупа од 200 милиона долара за двојицу талаца Јапанаца је истекао, а влада Јапана чини све што може да спаси животе својих држављана, рекао је портпарол јапанске владе Јошихиде Суга.
ИД: Почело одбројавање за јапанске таоце - Фото: AP
ИД: Почело одбројавање за јапанске таоцеФото: AP

Јапан није добио никакву поруку од џихадиста који држе новинара Кенџија Гота и Харуну Јукаву, рекао је Суга, који је додао да је "ситуација веома озбиљна", пренијела је агенција АФП.

Новинари који чекају на исход јавили су да премијер Јапана Шинзо Абе изгледа уморно и да жури с једног састанка на други.

Агенција АП пренијела је да су екстремисти повезани с групом Исламска држава поставили данас на сајт упозорење да је "одбројавање отпочело".

На сајту се види сат који одбројава до нуле као и слике других талаца које је Исламска држава убила.

Сат и слике постављени су на форуму популарном међу џихадистима Исламске државе и њиховим симпатизерима, међутим ту нема ниједне слике јапанских талаца.

Суга је рекао да је у току анализа те поруке.

Абе је сазвао и састанак Националног савјета за безбједност да би разговарали о разрјешењу ситуације, док је мајка једног од талаца апеловала на владу да плати откуп и спаси њеног сина.

Исламски екстремисти су у уторак објавили снимак у коме су јапанској влади поставили рок од 72 сата да плати откуп за двојицу отетих Јапанаца или ће они бити убијени.

"Вријеме истиче. Молим владу Јапана да спаси живот мог сина", апеловала је мајка 47. годишњег новинара Кенџија Гота.

Суга је раније данас поновио да Јапан покушава на све начине да дође до оних који држе таоце као и да се политика Јапана о достављању хуманитарне помоћи расељенима због конфликата на Блиском истоку неће промијенити.

Јапански званичници нису директно рекли да ли разматрају могућност да плате откуп али су истакли да су животи талаца њихов приоритет.

Исламска држава је убила тројицу Американаца и двојицу Британаца, објавивши снимак њиховог обезглављивања.

Ово је први случај да је запријећено јапанским држављанима и први пут да је затражен откуп.