latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:30 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Оптужница против десет лица

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 10 лица оптужених за кривично дјело злочин против човјечности почињен на подручју Зворника.

Оптужница је подигнута против Горана Максимовића (62) из Бијељине, Љиљана Митровића (53) из Угљевика, као и Радивоја Ђорђића (55), Славка Перића (49), Миле Вујевића (44), Вукашина Драшковића (42), Гојка Стевановића (48), Цвјетка Попадића (63), Раје Лазаревића (69) и Миће Манојловића (53) из мјеста Горњи Локањ, општина Зворник.

Сви оптужени се налазе у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете да су током јула 1992. године као високи званичници полицијских и војних структура планирали, руководили и надзирали операције и активности, те заједно с осталим припадницима војних снага учествовали у масовном прогону становништва бошњачке националности у ширем подручју села Локањ, општина Зворник, и сусједних општина, те на тај начин починили прогон 120 цивила, међу којим је било дјеце и жена.

Осумњичени се терете да су вршили прогон, убиства, присилно пресељење становништва, затварање и наношење физичких и психичких повреда. Уз оптужницу је предложено испитивање 141 свједока и два судска вјештака, а приложен је обиман доказни материјал. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.