latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

Без притвора ухапшени у акцији "Потенцијал"

Тужилаштво БиХ неће тражити притвор за шесторицу ухапшених у акцији "Потенцијал" због недопуштене трговине лијековима и људима, а истрага у овом случају се наставља, изјавио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

- Након што су ухапшени испитани, тужилац је рекао да нема потребе да се предложи притвор Суду БиХ, али да се истрага наставља - рекао је Грубешић.

Припадници Сипе јуче су у акцији "Потенцијал" ухапсили шест лица због недопуштене трговине лијековима и људима, те претресли објекте на 12 локација на подручју Тузле, Живиница, Бијељине, Брчко дистрикта, Угљевика и Мркоњић Града.

Ухапшени су Н.Ђ, С.С, Е.М, М.С, Д.С. и С.М. због сумње да су се бавили шверцом производа штетних за лијечење и трговином људима. Приликом претреса пронађена је и привремено одузета већа количина медицинских препарата, стимулативних средстава поријеклом из Индије, чија производња, трговина и стављање у промет није дозвољено без одобрења Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

На подручју Тузле су, приликом претреса једног објекта, затечене четири жене, потенцијалне жртве трговине људима, које су на адекватан начин збринуте.

Ове активности реализоване су по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ, а у сарадњи с полицијским службеницима МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

Тужилаштво је јуче саопштило да је у опсежној истрази остварило међународну сарадњу на откривању починилаца незаконитог увоза медикамената и стимулативних средстава поријеклом из Индије, која су кријумчарена из Мађарске у БиХ, као и трговином људима ради сексуалне експлоатације.

У саопштењу се наводи да кријумчарени медикаменти, који су стављани у промет у више градова у БиХ, нису задовољавали фармацеутске норме и стандарде прописане за увоз и промет лијековима и медикаментима у БиХ.