latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:57 | Аутор: СРНА

Влада РС - Мјере подршке пољопривредним произвођачима

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализују опсежне програме санације хидро-мелиорационих система који, осим расположивих 74 милиона КМ Европске инвестиционе банке, укључују и више од 13 милиона КМ обезбијеђених из Фонда солидарности за подршку низа локалних заједница у Српској.

За пољопривредна газдинства која су претрпјела штете од поплава обезбијеђене су мјере подршке за занављање производног циклуса - репроматеријал за обнову производње, као и потребне количине сточне хране укупне вриједности више од 2,4 милиона КМ.

Влада Републике Српске је подржала и додатне мјере подршке пољопривредним произвођачима у поплављеном подручју које се односе на отпис годишње концесионе накнаде и закупнине за коришћење пољопривредног земљишта у својини Српске за 2014. годину, саопштено је из Министарства.

Подржан је и отпис дуга за ђубриво за 2012. годину свим пољопривредним произвођачима у Републици Српској, у укупном износу од око 13 милиона КМ.

Пољопривредним газдинствима су, такође, обезбијеђене мјере подршке текућој производњи и капиталним инвестицијама које, између осталих, укључују мјере подршке производњи и откупу пшенице, производњи и откупу свих количина домаћих пољопривредних производа, првенствено воћа и поврћа, затим подршку произвођачима поврћа и воћа за санацију штета од дрвенара, града и других елементарних непогода.

Укупна вриједност свих мјера подршке финансираних из средстава аграрног буџета реализованих до данас износи више од 32 милиона КМ.

Као дио укупних мјера подршке текућој производњи у 2014. години обезбијеђене су и мјере подршке јесењој сјетви, а оне се односе на регресирани дизел за јесење радове у пољопривреди, премију по хектару сјетвене површине за произвођаче пшенице, премију по килограму произведене и предате пшенице и друге мјере подршке.

Све обавезе према пољопривредним произвођачима по основу подстицаја за развој пољопривреде и села у 2014. години биће извршене до краја буџетске године, односно првом кварталу текуће године.