latinica  ћирилица
23/01/2015 |  11:57 | Аутор: СРНА

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста

Поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве холокауста и 70 година од ослобађања злогласног нацистичког логора Аушвица, у Јеврејској општини у Сарајеву данас је одржана комеморација, којој је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.
Дан сјећања на холокауст - Фото: ТАНЈУГ
Дан сјећања на холокаустФото: ТАНЈУГ

"Ово је дан када се широм свијета људи присјећају и обиљежавају једну од највећих свјетских трагедија и зато свако ко држи до основних људских вриједности овом дану посвећује дужну пажњу и пуно поштовање према милионима невиних страдалих лица", рекао је Иванић.

Он је изразио задовољство чињеницом да је Савјет министара БиХ донио одлуку о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве холокауста и у БиХ.

"Ми у БиХ имамо пуно разлога да се сјећамо овог дана и да га достојно обиљежавамо, како због улоге свих наших народа у Другом свјетском рату, гдје су били на позитивној страни, тако и због чињенице да је током рата у БиХ много људи страдало", навео је Иванић.

Комеморација је почела минутом ћутања у знак одавања почасти жртвама холокауста и свим жртвама ратова.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци истакао је да је холокауст "једна од највише кориштених, али и злоупотребљаваних ријечи, али и ријеч која је обиљежила протекли вијек".

"Та трагедија свеколиког човјечанства, а никако само јеврејског народа, сигурно је у протеклих 70 година била, а и наредних ће 70 година биће предмет мултидисциплинарног истраживања, провјера, потврђивања и негирања", навео је Финци.

Он је подсјетио на шест милиона јеврејских жртава холокауста, као и страдање Рома и других народа.

Предавање о теми "Мрачна сјена Аушвица. Живот Јевреја у Њемачкој" одржао је предсједник Института "Лео Бек" и професор јеврејске историје и културе Михаило Бренер, који је упозорио да је "холокауст симбол разарања у 20. вијеку".

Бренер је говорио о својеврсном историјском парадоксу, односно о томе да, осим у Израелу, данас јеврејске заједница најбрже расте у Њемачкој, гдје се и зачело зло нацизма и прогон Јевреја.

Савјетник за културу Јеврејске заједнице у БиХ Ели Таубер, који је прије два дана у Сарајеву представио своју књигу "Холокауст у БиХ", рекао је да одређених помака у расвјетљавању и обиљежавању злочина над Јеврејима има, али су углавном манифестационог карактера, уз учешће мериторних стручњака.

"Друга ствар, што се тиче помјерања свијести, јесте да ми морамо чекати још низ година, зато што у БиХ ништа не радимо на превенцији злочина", сматра Таубер.