latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:05 | Аутор: СРНА

Кебо предао још 1.000 страница документације (ВИДЕО)

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо рекао је да је Тужилаштву БиХ доставио још 1.000 страница документације о почињеним ратним злочинима и финансијским малверзацијама с хуманитарном помоћи која је стизала у БиХ.
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо - Фото: СРНА
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад КебоФото: СРНА

"Документација се односи на сва она дјеловање која нису била у складу с Уставом и законом, правилима ратовања и нетранспарентног располагања хуманитарном помоћи", рекао је он.

Када је ријеч о злоупотреби хуманитарне помоћи, Кебо је нагласио да је данас о томе разговарао и с представником једне угледне међународне институције.

Према његовим ријечима, јавност мора знати ко је злоупотријебио новац од хуманитарне помоћи упућен БиХ.

Он је подсјетио да је у неколико наврата Тужилаштву БиХ прослиједио документацију која се односи на дјеловање парадржавних обавјештајних формација и финансијске малверзације, те на одговорност Бакира Изетбеговића који је за вријеме рата био шеф кабинета предсједника тадашњег Предсједништва БиХ.

Кебо је истакао да ће покренути и питање правне одговорности свих оних који се могу на било који начин довести у везу с политичким убиствима.

"Тражићу од тужиоца да ОЕБС и међународна заједница врше мониторинг овог процеса, јер ово што испливава је послије Дејтона највећи поступак суочавања свих нас с истином, која је често и болна", рекао је Кебо.

Кебо се у својству сједока у сриједу, 21. јануара, одазвао на званичан позив Тужилаштва БиХ ради утврђивања евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина, Шефика Џаферовића и других лица у вези с ратним злочинима над српским цивилима у мјесту Возућа.

НАПАДИ МЕ НЕЋЕ ПОКОЛЕБАТИ ДА ИЗНЕСЕМ ИСТИНУ

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо изјавио је да га инцидент, који је његово обезбјеђење данас имало са грађанином радикалнијих увјерења, неће поколебати у намјери да изнесе истину о одреду "Ел Муџахид" и да помогне у разоткривању убица, лопова и криминалца.

Кебо је потврдио да је његово обезбјеђење данас око 14.15 часова имало инцидент са једним грађанином који им је псовао и вријеђао их.

"Агенти федералног МУП-а који су ми додијељени као обезбјеђење сачинили су службену забиљешку и прослиједили је старјешинама. Тај човјек који је направио инцидент и ушао у зграду Предсједништва је Мухамед Бегановић", рекао је Кебо напомињући и да је лично имао неколико непријатних сусрета с њим.

Кебо претпоставља да је Бегановић дио неког параобавјештајног плана, те да је ријеч о човјеку радикалних убјеђења врло блиском члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу.

"То је екстреман човјек који напада људе. У овом случају није ријеч само о кампањи усмјереној против мене, већ је то цијела организација приватних лица која неовлаштено прати и прислушкује људе", рекао је Кебо.

Он сматра да су ти и такви људи у БиХ извршиоци пропаганде "Исламске државе", оптуживши да их предводи предсједник Клуба СДА у Представничком дому Парламента БиХ Асим Сарајлић који извршава налоге страначког шефа Бакира Изетбеговића.

"Ту је и генерални секретар СДА Амир Зукић, затим Аљоша Чампара, његов брат Дубравко, који је тужилац. Тако да претпостављам да је успостављен цијели механизам контроле којег нема у Уставу. То су моје претпоставке, а треба да их потврде институције којима је то посао", рекао је Кебо.

Он је нагласио да му није циљ да блати свој народ већ да откривајући убице, лопове и криминалце брани интересе свих грађана БиХ без обзира на националну, политичку и другу припадност.

Потпредсједник ФБиХ сматра да данашњи инцидент показује да је покренут психолошко-пропагандни механизам с циљем његове изолације након што је правосуђу и јавности ставио на увид докумената која бацају свјетло на одређена политичка збивања и која се односе на довођење, дјеловање и финансирање одреда "Ел Муџахид".

"Неће ме спријечити да изнесем истину о томе ко је довео, финансирао и командовао припадницима `Ел Муџахида`, те да се утврди зашто су они дошли, каквих је било злоупотреба донација и хуманитарне помоћи", рекао је Кебо.

Он је навео и да документи показују да су се, према извјештају УН-ИПТФ-а из 1997. године, у КПД Зеница налазили заробљени припадници Војске Републике Српске који су требали да служе за размјену брата Сакиба Махмуљина.