latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:22 | Аутор: СРНА

Малешевић: Више улагања у издаваштво

Министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић, изјавио је да би издаваштво у Српској требало подржати доношењем прописа којим би та област постала једна од значајних привредних грана у којој би могао да се запосли одређен број лица, а чиме би се помогао развој друштва.
Неђо Малешевић и Тања Ступар-Трифуновић - Фото: СРНА
Неђо Малешевић и Тања Ступар-ТрифуновићФото: СРНА

- Издаваштво у Српској је у одређеној кризи. Сагледаћемо могућност да у наредној години подржимо ову област и откупом књига аутора који су већ постигли одређени успјех - рекао је Малешевић новинарима након пријема за књижевницу Тању Ступар Трифуновић, чији је роман "Сатови у мајчиној соби" ушао у ужи избор за НИН-ову награду за прошлу годину.

Он је додао да је у фази припреме конкурс за пројекте из филмске умјетности, за шта је буџетом планирано 100.000 КМ, као и да су у припреми и конкурси за друге пројекте из осталих грана културе, чиме ће се извршити избор одређених културних активности које ће Министарство финансирати.

Малешевић је рекао да је пријем за Трифуновићеву подршка Министарства младим књижевницима.

Трифуновићева је рекла да је овакав пријем прилика да се разговара о књигама и књижевности, те о култури уопште.

- Добро је што смо разговарали о потребним системским рјешењима, када је ријеч о књигама и књижевности. Имала сам потребу да нагласим важност тога да имамо бољи и здравији амбијент за књигу - навела је Трифуновићева.