latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Санденс - Фестивал почео филмом о Нини Симон

Отварање Санденса протекло је синоћ у знаку дирљивог документарца о џез икони Нини Симон.

Филм о легендарној пјевачици дочекан је овацијама на отварању фестивала који ће трајати до 1. фебруара у америчком ски излетишту Парк Сити у Јути.

Ослањајући се на до сада необјављене снимке, филм прати живот Симонове од младости када је ишла у музичку школу и учила да свира клавир, до преласка у блуз/соул/џез и њеног утицаја у борби за грађанска права црнаца 1960-их.

Уз интервјуе с ћерком и блиским пријатељима, филм прати и њен пад, борбу с насиљем у породици и биполарношћу. Њен живот је одраз насљеђа расизма у Америци, али и изванредне снаге коју глас праведника може да има насупрот, чак, и најгорег историјског насљеђа, рекла је редитељка филма Лиз Гарбус. 

Након што се растала од супруга и менаџера, Симон се почетком 1970-их преселила у Либерију. Када је остала без новца, отишла је у Европу, најприје Швајцарску, а потом Француску и покушала да настави каријеру. Већи дио филма концентрисан је на младост Симонове и њену трансформацију од џез пјевачице до борца за грађанска права, упркос покушаја мужа силеџије да је натјера да и даље снима хитове.

Режисерка је послије пројекције рекла да пјесме Симонове значе и новим генерацијама, нарочито послије недавних убистава црнаца у САД. "Да данас имамо гласове попут Нине Симон, они би изразили бол и страст покрета који се осјећају на улицама у посљедњих шест мјесеци", рекла је Гарбус.

У интервјуу у филму, Симонова се жали како више нема покрета за грађанска права, па самим тим ни мјеста за њене раније пјесме. Пјевачица је преминула 2003. године у 70. години.