latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:18 | Аутор: РТРС

Требиње: Повећан број обољелих од упале плућа

У Требињу је повећан број обољелих од упале плућа. У болницу је од почетка године примљено око осамдесет пацијената, са различитим тегобама. Све компликације изазване вирусним инфекцијама захтијевају болничко лијечење.

Респираторне инфекције изазивају различите врсте вируса, а као посљедица њихових компликација управо и настају упале плућа. Обољели не би требало да занемаре симптоме попут повишене температуре, бола у грудима и осјећаја гушења.

- Врло је важно да нагласимо да пацијенти не остају дуго кући са таквим тегобама, него да дођу на преглед да би се дијагностификовало о чему се ради, да ли се ради о обичној вирусној инфекцији или се ради о компликацији вирусне инфекције, рекла је Душанка Мићуновић, специјалиста пулмолог, Начелница плућног одјељења.

Вируси се брзо и лако шире, ваздухом, са болесног на здравог човјека. За хроничне болеснике, упала плућа представља проблем.

Како би се спријечило даље ширење болести предузимају се превентивне мјере. Тако је у читавој требињској болници.

Забрањене су посјете свим пацијентима. Љекари свим грађанима савјетују избјегавање великих скупова, уколико је то могуће, као и боравак у провјетреним и чистим просторијама.