latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:32 | Аутор: Агенције

Пољска: Одсуство позивнице Путину је непоштовање ослободиоца

Генерални секретар Међународне федерације бораца Покрета отпора Улрих Шнајдер критиковао је одлуку Пољске да руском предсједнику Владимиру Путину не упути позивницу за обиљежавање 70 година од ослобођења злогласног нацистичког логора Аушвиц.

Пољска крајем јануара обиљежава 70 година од ослобођења концентрационог логора Аушвиц, гдје је је убијено више од милион људи.

Међутим, комеморација ће бити одржана без руског предсједника, који није добио званичну позивницу од пољске Владе.

Међународна Федерација бораца Покрета отпора је од пољског амбасадора у Берлину затражила објашњење зашто ће обиљежавање ослобођења Аушвица, који су 27. јануара 1945. године ослободили припадници Црвене армије, протећи без присуства ослободилаца.

Шнајдер је истакао да је сазнање да руски предсједник није добио позивницу да дође у Пољску изазвало негодовање, јер се тиме показује недостатак поштовања према совјетским војницима који су ослободили логор и затворенике.

Према његовим ријечима, Варшава је послала одговор организацији да "нико од политичара није позван", али да су касније сазнали да ће гост на комеморацији бити њемачки предсједник Јоаким Гаук.

"Позвати предсједника земље која је починила злочине, али не и шефа државе из које су ослободиоци, је нешто са чим се ми не можемо помирити", нагласио је Шнајдер, а преноси руска новинска агенција "Спутник".