latinica  ћирилица
23/01/2015 |  16:50 | Аутор: Агенције

Централна банка БиХ: Актуелни модел монетарне политике даје стабилност КМ

Из Централне банке БиХ саопштено је да модел монетарне политике који важи у БиХ даје стабилност домаћој валути, а да је повјерење грађана и институција у КМ неупитно.

Девизне резерве су стабилне и у сталном порасту, као и штедња у домаћој валути КМ.

Из Централне банке БиХ упозоравају да би евентуално непостојање покрића домаће валуте изазвало инфлаторни притисак, неповјерење у монетарну политику и "бијег" у страну валуту.

"Модел који укључује штампање новца преко законом дефинисаног нивоа монетарне пасиве није примјерен савременим моделима монетарне политике, а не само валутног одбора, а што у случају БиХ није ни законом дозвољено", наглашава се у саопштењу.

Из Централне банке подсјећају да је монетарна политика БиХ регулисана Законом о овој банци, а да она послује под аранжманом валутног одбора са сљедећим карактеристикама: потпуна покривеност монетарне пасиве са девизним резервама, као инструмент монетарне политике користи обавезну резерву, забрану давања кредита и операција на отвореном тржишту, а курс домаће валуте је фиксиран за евро као "сидро валуту".

Монетарна пасива Централне банке БиХ мора бити у потпуности покривена страном активом, односно Закон о Централној банци БиХ захтијева да укупан износ њене монетарне пасиве никада не буде већи од њених нето девизних резерви.

Монетарну пасиву Централне банке БиХ према Закону о овој банци чине готов новац у оптицају и домаћи депозити банака и других резидената.

Покриће домаће валуте у страној валути у односу на минимално потребних 100 одсто служи за дјеловање у случају непредвиђених догађаја на ино-финансијским тржиштима, а одражава се и на позицију генералних резерви у капиталу Централне банке БиХ, те се овим омогућава да се у складу са Законом о Централној банци константно врши расподјела профита у омјеру 60 одсто на рачун институције задужене за буџет БиХ, а 40 одсто у генералне резерве ове банке.

Законом о Централној банци БиХ прописано је да износ почетног капитала и генералне резерве буде еквивалентан износу од пет процената укупог износа новчане пасиве, да би се приликом расподјеле профита испоштовао наведени омјер.

На тај начин, Централна банка БиХ је у посљедњих 10 година уплатила на рачун институције задужене за буџет БиХ 380,9 милиона КМ, а у априлу ове године уплатиће 21,4 милиона КМ по основу расподјеле профита за 2014. годину.

Централна банка БиХ је према Уставу БиХ институција једина овлаштена за издавање новца и монетарну политику у цијелој БиХ, а надлежности ове банке утврђују Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина БиХ којима Централна банка подноси извјештај о раду.