latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа: Чланови породица да поново науче да разговарају

Поводом Свјетског дана комуникација, папа Фрања је данас упутио апел породицама да се окану веза преко мобилних телефона и Твитера и да њихови чланови поново науче да разговарају једни с другима.
Папа Фрањо - Фото: AP
Папа ФрањоФото: AP

Папа истиче како наведена средства могу и да помогну породичну комуникацију, али и да јој штете - да помогну кад су у питању чланови који су географски удаљени једни од других, а да штете уколико се користе као "средство међусобног избјегавања", преноси АП.

- Велики изазов који данас стоји пред нама је да поново научимо да причамо једни с другима, а не само да скупљамо и користимо информације, истиче папа.

Тема овогодишње папине поруке се подудара са његовом двогодишњом посвећеношћу породици, а кулминација тих напора биће састанак католичких бискупа у октобру, на којем ће разговарати о односу према разведеним породицама, неформалним заједницама, хомосексуалној дјеци и другим питањима.

Папа Фрања истиче како дјеца прво науче да комуницирају у породици, откривајући како да се односе према људима различитих година и искуства. Породица је модел за сваку комуникацију, "будући да се дјеца прво у њој науче праштању", истиче папа.

- Савршена породица не постоји. Не треба да се плашимо несавршенства, слабости, па чак и конфликата, већ треба да научимо како да се према њима конструктивно односимо, напомиње папа Фрања.

Поглавар католичке цркве је о породици говорио пред ватиканским судом Роман рота, задуженим за поништавање бракова.

Истичући да сви католици имају право да очекују правду од цркве, папа се заложио за то да поништења бракова буду бесплатна.