latinica  ћирилица
23/01/2015 |  19:50 | Аутор: СРНА

МСУ РС: Изложба дјела Војина Бакића

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена ретроспективна изложба дјела сликара и вајара Војина Бакића "Свјетлосне форме" на којој је представљено 150 радова.
"Свјетлосне форме" - Фото: СРНА
"Свјетлосне форме"Фото: СРНА

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић навела је да је на изложби представљено 100 скулптура из свих Бакићевих стваралачких циклуса, те цртежи, скице, макете споменика, фотографије, аудио и филмска грађа.

- Опус му је био фрагментарно представљен, па је ретроспективом у Музеју савремене умјетности у Загребу први пут остварена стручна валоризација његовог цјелокупног стваралаштва и објективна интерпретација његовог апстрактног израза, који је недјељив дио европске модернистичке традиције, рекла је новинарима Вујковићева.

Она је нагласила да се овом изложбом обиљежава 100 година од Бакићевог рођења, те наставља интензивније повезивање сродних музејских институција у градовима региона.

Кустос изложбе Наташа Иванчевић рекла је да су на изложби представљени и радови савремених умјетника који се баве његовим споменицима са различитих ауторских позиција.

Гостовање ове изложбе у Бањалуци резултат је сарадње Музеја савремене умјетности из Загреба и Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Финансијску подршку пружили су Фондација "Хрватска кућа", Градска канцеларија за образовање, културу и спорт Загреба и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Изложба ће бити отворена до 23. фебруара.