latinica  ћирилица
24/01/2015 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини: Вријеме за источну Украјину истиче

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас да ескалација насиља у источном дијелу Украјине пријети да измакне контроле и позвала све заинтересоване стране, а поготово Русију, да се придржавају обавеза и сједну за преговарачки сто.


"Вријеме истиче", упозорила је Могерини у саопштењу за медије и подсјетила на јучерашњу трагедију у Доњецку, када је осам цивила погинуло у минобацачком нападу за који се украјинска војска и проруске снаге међусобно оптужују.

“Они који су одговорни за ескалацију сукоба сада морају да докажу да су спремни за политичко решење и прекину спиралу насиља, што укључује и повлачење тешког наоружања и прекид ватре који су договорени у Минску“, поручила је она.

Могерини је позвала Русију да преузме одговорност уз ријечи да “јавне изјаве које изврћу стварну ситуацију на терену и подстичу на мржњу и ново насиље не воде неопходном смиривању ситуације“.

“Јучерашње јавно спровођење ратних заробљеника кроз Доњецк представља јасно кршење међународног хуманитарног права“, упозорила је висока представница.

Она је истакла да ЕУ подржава све напоре да се нађе политичко рјешење, што укључује недавни састанак шефова диломатија Њемачке, Француске Русије и Украјине у Берлину и предстојећи сусрет Трилатералне контакт групе о спровођењу споразума из Минска.