latinica  ћирилица
24/01/2015 |  10:14 | Аутор: СРНА

Радмановић: Регион да се врати добрим односима

Делегат у Дому народа БиХ Небојша Радмановић сматра да политичари у региону сносе одговорност за погоршање односа међу земљама западног Балкана и имају обавезу према својим грађанима да се врате политици грађења добрих односа, која је вођена ранијих година.

 
Радмановић, који је бивши члан Предсједништва БиХ, подсјетио је да су бивши предсједници Хрватске Иво Јосиповић и Србије Борис Тадић, уз подршку Предсједништва БиХ, уложили много труда у поправљање међусобних односа, али да су протеклих неколико мјесеци, највише из Албаније, Хрватске и БиХ почеле долазити дестабилизирајуће поруке, преносе "Независне новине".

"Мислим да Србија и даље одржава миротворну политику, покушава да смири ситуацију, али то је, изгледа, немогуће. Кључно питање тешких односа јесте Албанија и њен премијер Еди Рама, јер је први пут из самог врха албанске власти покренута идеја велике Албаније", рекао је Радмановић.

Он је указао и на неке негативне поруке према Србима новоизабраног хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић, али и проблеме у БиХ.

"У БиХ већ пословично послије сваких избора ојачају националне снаге и сад имамо нови проблем. Како градити добре односе унутар БиХ када се на високу позицију бира човјек који је осумњичен за злочине над другим народом? А све то је додатно искомпликовао однос неких кругова према Суторини и кварењу добрих односа са Црном Гором", каже Радмановић.

Радмановић је позвао кључне политичке факторе у балканским земљама на враћање дијалогу.

"Ако вријеђате другу нацију, а истичете своју, ви сте ван европске приче и ван добросусједских односа. Ми смо мали регион и треба нам много напора да покажемо свијету да смо мирни. Зато је ово позив да се страсти смире и да се сви одрекну максималистичких захтјева и врате се дијалогу", рекао је он.

Радмановић је указао да лидерима у региону недостаје храбрости и способности да спорна питања ријеше директно кроз дијалог, умјесто да покрећу арбитражне поступке. /крај