latinica  ћирилица
24/01/2015 |  10:26 | Аутор: СРНА

Терористе финансирале Босанска, Вакуфска и Депозитна банка

Босанска, Вакуфска и Депозитна банка, које су основали Саудијци повезани са тероризмом Јасин ал Кади и Шафик Ајади, учествовале су у финансирању тероризма у БиХ, наводи се у извјештају стране обавјештајно-безбједносне службе, који је, међу осталим документима, потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ.

Банке су обезбиједиле финансијску помоћ за неколико организација које служе као фасада Ал каиде у БиХ, а то су "Muvafak fondejšn", "Al Haramein islamik fondejšn" i "Saudi haj komišn for rilif BiH",  пише "Глас Српске".

Неке од ових организација Влада САД већ је означила као специјалне глобалне терористе, пише у извјештају из августа 2003. године који је у посједу "Гласа Српске".

Вакуфска банка 2002. године пријавила је капитал од 16,4 милиона КМ, који је исте године порастао на 56 милиона КМ. Агенција за банкарство ФБиХ у августу 2002. године одобрила је интеграцију Вакуфске и Депозитне банке.

Међу акционарима Вакуфске банке су и Фондација "Бошњачки Мостар" и Рисајет Исламске заједнице, а њихов удио износи 18 и 11 одсто.

Обје фондације примају донације из иностранства, посебно из Саудијске Арабије, а иза тога стоји проповједник у сарајевској џамији Краља Фахда Незим Халиловић Мудерис.

Ал Кади и Ајади у Депозитној и Вакуфској банци су, уз финансијско залеђе фирме "Махмал инвестмент", годинама обезбјеђивали финансије исламским хуманитарним и терористичким организацијама које су дјеловале у БиХ, наводи се у извјештају.

Бошњачка тајна служба АИД 2002. године навела је да су те банке преко хуманитарне организације "Ал Харамеин" финансирале Ал каиду.

Саудијска хуманитарна организација "Ал Харамеин" служи као канал за финансирање активности терористичких организација.

Сарајевска канцеларија помогла је терористичкој организацији Гама ал Исламија, док су чланови Ел Итихад ал Исламија терористичке групе Осаме Бин Ладена били запослени у сомалијским канцеларијама које су, такође, финансирале њихове операције, наводи се у извјештају АИД-а.

У извјештају се додаје да је директор Вакуфске банке Амир Ризвановић у марту 2002. године признао да је организација "Ал Харамеин" била активни клијент банке, а да је ранији директор Нурудин Кустурица, након девет година, напустио банку када је откривено да је сувласник Вакуфске и Депозитне банке на листи специјално означених глобалних терориста.