latinica  ћирилица
24/01/2015 |  11:19 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба "Истина о љубави"

У приједорској Галерији 96, отворена је изложба радова афирмисане умјетнице из Београда, Ане Петровић. Сликарка, чија је мајка поријеклом из Поткозарја, провела је неколико година на Мокрој Гори, на позив познатог режисера Емира Кустурице, осликајући Дрвенград. Изложбу „Истина о љубави“ отворио је познати српски глумац Мирко Бабић.

На овај начин, Ана Петровић прича сентименталне и њежне, веома театралне, народне и илустративне приче, да би на површину извукла оно што као истински тужно, али и јединствено, постоји у овом малом универзуму српског села и провинције која настоји да се прилагоди модерности метропола, не губећи притом свој идентитет. Инспирација су јој љубав и заљубљени парови у свакодневним ситуацијама и животу.

"Истина је један тренутак који ловимо у животу, имамо их пар, можда десетине, можда стотине, како ко и ја сам пренијела на платна и на све ове употребне предмете, тренутак наших малих задовољстава", каже ауторка изложбе Ана Петровић.

Изложбу београдске умјетнице, отворио је познати српски глумац Мирко Грбић и ујак сликарке, чији су коријени такође са ових крајева.

"Она је кренула овим путем који је нико није радио прије тога. Није је џабе Кустурица одбвео на Дрвенград горе, да осликава све оне клупе ормаре, столице, зидове, чуда, то је све овај манир сликарства", навео је глумац Мирко Грбић.

Колико је занимљива изложба која показује Анино изузетно познавање и коришћење историјског наслијеђа, показује и препуна приједорска Галерија 96, на самом отварању изложбе. Према мишљењу многих, ово је најрадоснија изложба која је уприличена у овој приједорској установи.

 Приједорчани ову изложбу могу видјети наредних мјесец дана.