latinica  ћирилица
24/01/2015 |  11:41 | Аутор: Агенције

У бомбардовању Маријупоља 30 жртава, Кијев тражи хитан састанак СБ УН (ВИДЕО)

Најмање 30 лица је погинуло када су проруски активисти гађали украјинске позиције у граду Маријупољу, саопштиле су украјинске власти. Александар Захарченко потврдио да су активисти гранатирали град.

Министарство унутрашњих послова у Кијеву саопштило је да је у нападу на стратешки важну луку под контролом владиних снага рањено 93 људи, пренио је Франс прес.

Шеф регионалне полиције у Доњецку Вјачеслав Аброскин раније је на свом Фејсбук налогу написао да је у нападу на стамбене зграде у том граду убијено десет лица, јавио је Ројтерс.

Иако су првобитно објављене тврдње да проруски активисти нису гађали град и да је све "украјинска лаж и провокација", вођа проруских активиста Александар Захарченко је потврдио да су активисти гранатирали Маријупољ.

"Данас смо покренули офанзиву на Маријупољ. То је најбољи могући споменик за све наше мртве", рекао је Захарченко на скупу у Доњецку, гдје је Дан жалости због жртава напада на тролејбуско стајалиште.

Подсјетимо, РИА Новости су раније пренијеле саопштење штаба самопроглашене Доњецке Народне Републике да они не располажу артиљеријом која може да наноси удар по рејонима Маријупоља о којима саопштавају украјинске снаге.

Секретар савјета Нацоналне одбране Украјине Александар Турчинов рекао је да је руски предсједник Владимир Путин "лично одговоран" за, како је рекао, драму која се данас догодила.

Могерини: Русија да заустави сепаратисте

Висока представница Европске уније Федерика Могерини позвала је Русију да искористи свој утицај и заустави офанзивне акције проруских активиста у источној Украјини.

Могеринијева је оптужила проруске активисте да су бомбардовали стамбене дијелове Маријупоља и изазвали смрт цивила у том граду, као и да су одговорни за ескалацију борби у Донбасу.

"Сепаратисти уз подршку Русије не само да грубо крше прекид ватре, већ најављују нове офанзиве", навела је Могеринијева у саопштењу за медије.

Висока представница ЕУ позива Русију да употријеби свој утицај на проруске активисте јер "само тако можемо избјећи посљедице које ће бити катастрофалне по све нас".

КИЈЕВ ТРАЖИ САСТАНАК САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УН

Кијев је затражио састанак Савјета безбједности УН након гранатирања Маријупоља на југоистоку Украјине, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук.

"Позивамо наше западне партнере и Савјет безбједности УН да одмах сазову сједницу Савјета безбједости УН", рекао је Јацењук, пренијела агенција "Спутњик".