latinica  ћирилица
24/01/2015 |  15:39 | Аутор: СРНА

Глумци, режисери и новинари у посјети Андрићграду (ВИДЕО)

У посјети Андрићграду данас су боравили глумци, режисери и новинари, гости Фестивала "Кустендорф" који се одржава на Мокрој Гори, а домаћин им је био српски режисер Емир Кустурица.
Вишеград: отварање ресторана "Златна моруна" - Фото: СРНА
Вишеград: отварање ресторана "Златна моруна"Фото: СРНА

"Све империје које су овуда прошле када су одлазиле ништа нису оставиле народу који је овдје остао да живи, зато смо доносили камен стар од 150 до 300 година из Херцеговине", појаснио је Кустурица гостима, међу којима је био и француски режисер Бертран Таверније, амерички режисер мексичког поријекла Алфонсо Куарон и мексички продуцент из Калифорније Алекс Гарсија.

Он је рекао да је саграђено позориште, биоскоп, Андрићев институт, тргови, улице и да је на неки начин конструисано византијско, турско и отоманско насљеђе.

"Овдје смо обиљежили стоту годишњицу почетка Првог свјетског рата, противећи се историјским ревизионистима из Енглеске, Канаде и САД, који тврде да је Србија проузрокавала рат. То једноставно није тачно", рекао је Кустурица.

Он је истакао да је "Млада Босна" слободарска организација, а убиством Франца Фердинанда Гаврило Принцип је ослободио посљедње европске робове.

Кустурица је испричао да је Хитлер својевремено тражио да му се донесе плоча на којој су исписана имена Гаврила Принципа и младобосанаца.

"То је био његов ратни трофеј. Слично је 1991. године урадио и Алија Изетбеговић када је укинуо све што подсјећа на Гаврила Принципа. Ми смо направили један мозаик младобосанцима који ће фашисти мало теже скинути", поручио је домаћин града од камена.

Током обиласка Андрићграда, Кустурица је присутнима показао Андрићев институт, главни Трг Николе Тесле, позориште и Академију лијепих умјетности, за коју је рекао да ће почети да ради у октобру ове године.

КУСТУРИЦА И КУАРОН ОТВОРИЛИ РЕСТОРАН "ЗЛАТНА МОРУНА"

Један од најзначајнијих режисера данашњице Алфонсо Куарон и Кустурица отворили су у Андрићграду ресторан "Златна моруна" у присуству великог броја глумаца, новинара и других гостију.

"`Златна моруна` је кафана у којој су се младобосанци састајали у Београду и мислим да још постоји. Ми смо хтјели да оживимо тај ланац који везује ослободилачки покрет од колонијализма и ропске власти која је тада владала", рекао је Кустурица.

Он је додао да су фреске у унутрашњости ресторана рад Бисеније Терешченко, која је, како каже, насликала све што је требало у Андрићграду.

"Бисенија је мозаик из Улице Младе Босне пренијела у фреску, јер има изузетан дар, а посебно довођењем оних које знамо у неке чудне контексте", каже Кустурица.

Барак Обама који гледа шибицаре, на другом крају Владимир Путин, Кустурица, Никола Тесла, Меша Селимовић, Матија Бећковић, тако изгледа имагинација Терешченкове преточена у слике које красе зидове ресторана "Златна моруна".

Кустурица је рекао да је унутрашњост ресторана урађена тако да изгледа као да су направљена два мала филма.

"Морам да признам да је удио Бисеније Терешченко у томе значајан и она постаје главни сликар нашег града", рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће у овој години у Андрићграду бити отворен хотел, те да је у току процес добијања концесије за проналазак топле воде да би, како каже, ово био бањски хотел.