latinica  ћирилица
24/01/2015 |  16:02 | Аутор: Блиц

Изненађујуће ствари које утичу на памћење

Памћење са годинама постаје све слабије. То је нормално. Али неки људи и током младости имају проблема са заборављањем.

Који су то фактори који утичу на способност памћења?

1) НЕФУНКЦИОНАЛНА ШТИТНА ЖЛИЈЕЗДА

Када се штитна жлијезда не функционише како треба, можете се осјећати као да вам је превише топло, превише хладно или да сте анксиозни или депресивни. То се може одразити и на вашу меморију.

- Иако штитна жлијезда нема специфичну улогу у мозгу, када престане нормално функционише једна од посљедица је губитак памћења. Особе које имају овај проблем, а веома често су жене у питању те које могу имати проблема и са концентрацијом, каже др Фотухи.

Жлијезда у облику лептира која се налази испред душника утиче на готово све метаболичке процесе вашег тијела.

2) ВАЛУНЗИ

Сваки пут када због валунга имате жељу да ставите главу у замрзивач, такође се десити да привремено заборавите неке ствари. - Што више валунга жена искуси током менопаузе, то се све више смањује њена способност да памти имена и приче. На срећу, валунзи не оштећују мозак на било који начин. Меморија ће се побољшати када валунзи престану, каже др Фотухи.

3) НЕДОСТАТАК СНА

- Док спавамо неки дијелови мозга заиста одморају, али дубље области у мозгу које су везане за меморију и емоције постају релативно активни. Они који пате од несанице не само да ризикују оштећење меморије, већ ће и у току дана осјећати умор, поремећај пажње и успорене реакције. Стандардна препорука од осам сати сна није нужно добра за свакога. Ако се пробудите уморни и заспите поново током дана, онда ће вам можда бити потребно више сна, каже доктор Ален Товфиг.

4) МАСНОЋЕ

Масне пљескавице и помфрит опасне су за срце, али такође може да изазове проблеме са меморијом.

Једна студија је показала да су адолесценати мишева имали слабије вјештине учења и памћења након што су осам недјеља били на исхрани која је подразумијевала висок ниво масти. Друга студија спроведена на средовјечним пацовима показала је да хипокампус (дио мозга одговоран за краткорочно памћење) може бити посебно осјетљив на утицај високо масне исхране.

- Више истраживања је потребно да се утврди да ли масноће утичу људску памет, али ево шта знамо: калорична исхрана повећава ризик од дијабетеса тип 2, хипертензије и кардиоваскуларних болести, које могу све нанијети штету мозгу, каже Др Товфигх.

5) БАКТЕРИЈЕ И ВИРУСИ

Прехлада такође може утицати на меморију, наводи се у студији објављеној 2013. године у магазину Неурологy.

Истраживачи су установили да људи који изложени многим бактеријама и вирусима, као што су херпес симплекс тип 1 (тип који изазива прехладу), током живота чешће имају проблема са памћењем од оних који су били изложени мањем броју бактерија. Шансе да имају проблем са памћењем веће су за 25 одсто.

Доктори вјерују да константна изложеност инфекцијама може оштетити крвне судове, што је такође повезано са већим ризиком од можданог и срчаног удара.