latinica  ћирилица
24/01/2015 |  16:17 | Аутор: Б92

ИД убила једног отетог Јапанца

Један од двојице јапанских талаца погубљен је одсијецањем главе, а за другог је "Исламска држава" понудила размјену за жену бомбаша.

На видео-снимку који се појавио на интернету Јапанац Кенџи Гото показује слику обезглављеног тијела свог сународника и потврђује да је Харуна Јукава убијен.

Он даље тврди да "Исламска држава" нуди да га размијени за жену бомбаша, објављено је на сајту СИТЕ, који прати активности терориста, преноси "Раша тудеј".

У својој поруци Гото је окривио јапанског премијера за смрт Јукаве и наводи да "Исламска држава" сада жели ослобађање Саџиде ал-Ришави, жене бомбаша повезане са нападом на хотел у Јордану 2005. године.

Портпарол јапанске владе Јошихиде Суга рекао је да је његова земља шокирана овим злочином. Он је затражио хитно ослобађање Кенџија Гота.

"Ово је нечувен и неприхватљив чин", рекао је Суга, додајући да се на снимку види обезглављено тијело Харуна Јукаве, пренио је Ројтерс.

Милитанти "Исламске државе" објавили су јуче послијеподне упозорење на интернету да је "одбројавање почело" пред убиство 47-годишњег Кенџија Гота и 42-годишњег Харуна Јукаве.