latinica  ћирилица
24/01/2015 |  16:39 | Аутор: Агенције

Листа најбједнијих земаља на свијету: БиХ на 21. мјесту

Према листи најбједнијих земаља свијета коју је објавио Институт Като, БиХ је заузела 21. мјесто од укупно 108 земаља.

Свакој земљи је циљ смањење инфлације, незапослености и каматне стопе, а истовремено повећање БДП-а по глави становника. Када се саберу прве три тачке и одузме годишњи раст БДП-а - добија се индекс биједе, на основу кога је састављена листа најмизернијих земаља свијета.

Према таквој рачуници Института Като Венецуела је најбиједнија земља на свијету, а слиједе: Аргентина, Сирија, Украјина, Иран, Бразил, Сао Томе и Принципе и Србија са Индексом мизерије од 40,32. Са супротне стране листе су Брунеји, Швајцарска, Кина, Тајван и Јапан.

Србија се најгоре котира у окружењу и налази се на осмом, Македонија се налази на 12. мјесту док најмање биједе што се тиче регије има у Хрватској која је на 31. позицији и у Словенији која је на 59. мјесту. Црногорци се овдје не помињу. Истина, на листи су се нашле само земље о којима Свјетска банка има валидне податке.

БиХ је 2013. године према овој листи била лошије рангирана и заузимала је 16. мјесто, тако да је напредовала за пет позиција.

Према овој табели, највећи проблем бивших југословенских република је незапосленост, док код других земаља то могу бити високе цијене или каматне стопе.

Институт Като (Cato) који је објавио ову листу, основао је један од најбогатијих људи на свијету Чарлс Кош.

То је истраживачка организација која проучава јавне политике, а посвећена је принципима индивидуалне слободе појединаца, ограничених владавина, слободног тржишта и мира.