latinica  ћирилица
24/01/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Изузетни резултати спортиста Српске у 2014. години

Спортисти и спортске организације из Републике Српске на званичним међународним такмичењима у прошлој години постигли су резултате изнад очекиваних, што доприноси промоцији и афирмацији Српске на међународном нивоу.
Жана Новаковић - Фото: РТРС
Жана НоваковићФото: РТРС

"Спортисти и клубови из Републике Српске освојили су бројна одличја и, с обзиром на релативно ограничена финансијска средства у спортском систему Српске, можемо рећи да су резултати готово па изнад очекиваних", наводи се у Информацији о учешћу и оствареним резултатима спортиста и спортских организација из Српске на званичним међународним такмичењима у 2014. години, коју је недавно усвојила Влада Републике Српске.

Министарство породице, омладине и спорта подржавало је наступе спортиста из Српске на појединачним такмичењима, као и наступе клубова из Републике Српске на међународним такмичењима.

Подршка активностима спортиста и спортских организација, у складу са Програмом развоја спорта Републике Српске са приоритетним областима финансирања за 2014. годину, доприноси промоцији и афирмацији Републике Српске на међународном нивоу.

То омогућава спортистима да постигну запажене резултате на такмичењима различитог ранга - свјетска и европска првенства и купови, балканска првенства, медитеранске игре, регионалне лиге.

Због специфичности организације спорта у БиХ, укупни резултати спортиста из Српске се мјере кроз учешће у репрезентативним селекцијама на нивоу БиХ, Републике Србије, а посебно по међународним клупским такмичењима, гдје клубови и спортисти појединци у пуном смислу постају спортски амбасадори Републике Српске, наводи се у Информацији.

Смучарски савез Републике Српске најуспјешнији је грански спортски савез у Републици Српској са четири такмичара на Зимским олимпијским играма у Сочију прошле године. Ријеч је о Жани Новаковић, Марку Рудићу, Тањи Каришик и Младену Плакаловићу.

Представници Кик бокс савеза Републике Српске остварили су одличне резултате на међународној сцени. На Свјетском првенству у Риминију представници из Републике Српске освојили су једну сребрну и двије бронзане медаље, док је на Свјетском ВКФ првенству у Прагу освојена златна медаља.

Репрезентативци Републике Српске освојили су на међународним такмичењима -балканска, европска, свјетска првенства и купови укупно 38 медаља, од чега 22 златне, 10 сребрних и шест бронзаних.

Чланови Џиу џицу савеза Републике Српске су у финалном колу Јадранске џиу џицу лиге за 2014. године у Сремској Каменици заузели четврто мјесто.

На Балканском првенству и Свјетском купу одржаним у Букурешту, на којем је наступило 608 такмичара из 17 земаља, 13 такмичара који су представљали Џиу џицу савез Републике Српске освојили су девет медаља, од тога двије бронзе и једно сребро на Свјетском купу и пет бронзаних и једну златну на Балканском првенству.

Карате репрезентација Републике Српске учествовала је на Европском карате првенству за кадете, јуниоре и сениоре у руском граду Чебоксари. Освојено је девет медаља од којих, три златне, три сребрне и три бронзане.

Најзначајније резултате Кајак кану и рафтинг савеза Републике Српске постигли су чланови Кајак кану клуба "Врбас" из Бањалуке чији такмичари чине окосницу репрезентације БиХ у кајаку и кануу на дивљим водама.

Представници Пливачког савеза Републике Српске имали су запажене наступе и остварили одличне резултате на међународној сцени.

Илијан Малчић је на Балканском јуниорском првенству у грчком граду Лариса, освојио бронзану медаљу у дисциплини 200 метара слободно, док је Ивана Нинковић испунила "Б" норму за Свјетско првенство у Казању.

Стријелци из Републике Српске који наступају у заједничкој репрезентацији БиХ имали су врло мало репрезентативних наступа на званичним међународним такмичењима.

Представници Теквондо асоцијације Републике Српске на Балканском првенству у Марибору у Словенији освојили су 13 медаља у категорији кадета, јуниора и сениора.

Џудисти из Републике Српске који наступају у заједничкој репрезентацији БиХ учествовали су на великом броју међународних такмичења и остварили изузетно добре резултате, али углавном до нивоа балканских првенстава у свим узрастним категоријама због ограничених финансијских средстава.

У категорији сениора Митар Мрдић, члан Џудо клуба "Леотар" из Требиња постао је првак Балкана и освајач сребрне медаље на Европском купу у Сарајеву.

Рукометни клуб "Борац" из Бањалуке наступа у Регионалној "Сеха - Гаспром Јужни ток лиги" и, с обзиром на финансијску ситуацију и јаку конкуренцију, постиже добре резултате, те представља правог спортског амбасадора Бањалуке и Републике Српске.

Кошаркашки клуб "Игокеа" из Лакташа са великим успјехом наступа у регионалној кошаркашкој "АБА лиги" са амбицијама да се пласира на завршницу и, такође, представља правог спортског амбасадора Републике Српске на званичним међународним такмичењима.

Репрезентација Републике Српске у сједећој одбојци, која од 2005. године на званичним међународним такмичењима наступа под заставом Србије, учествовала је на међународном турниру у Кикинди на којем је заузела друго мјесто.

Клуб кошарке у колицима "Врбас" из Бањалуке редовни је учесник Регионалне НЛБ лиге у којој је у сезони 2013/2014 заузео прво мјесто. Ова екипа је на међународном турниру у Италији освојила треће мјесто, те на међународном турниру у Словенији друго мјесто.

Спортске екипе и појединци Спортског савеза Ментално недовољно развијених лица Републике Српске са великим успјехом учествују у редовним такмичењима на нивоу Републике Српске и БиХ.

Осим појединачних резултата и спортске екипе овог савеза остварују значајне резултате на међународној спортској сцени.