latinica  ћирилица
25/01/2015 |  08:20 | Аутор: СРНА

Сјећања на жртве холокауста

Чланови Јеврејске општине Бањалука обиљежиће данас Међународни дан сјећања на жртве холокауста.

Представници Јеврејске општине Бањалука  на Јеврејском гробљу положили су вијенце уз молитву и говор о холокаусту.

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у 19.00 часова биће отворена изложба "Страдање бугарских Јевреја".

Извршни директор овог центра Јаков Данон навео је да изложба говори о једној од највећих трагедија у модерној свјетској историји, трагедији холокауста.

"Изложба говори о догађајима од `Кристалне ноћи`, формирања нацистичких покрета одузимању јеврејске имовине и слању Јевреја у логоре, до истребљења Јевреја", рекао је Данон Срни.

Он је подсјетио да је ова изложба поклон амбасадора Бугарске у БиХ Ангела Ангелова, те да је већ била презентована у Банском двору.

Данон је истакао да обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста има за циљ да се ово страдање никада не понови, те је указао на значај такозване холокауст педагогије, односно јединственог програма у образовним институцијама и упознавању млађих генерација о овим страдањима с циљем стварања толерантнијег односа према различитим народима.

Међународни дан сјећања на жртве холокауста - 27. јануар, установљен је 1. новембра 2005. резолуцијом Генералне скупштине УН.

Тог дана је совјетска Црвена армија 1945. ослободила концентрациони логор Аушвиц и сусједни Биркенау, највеће стратиште у историји човјечанства.

У овим логорима је уморено 1,5 милион људи, а од тога милион Јевреја.

У Другом свјетском рату страдало је, између осталих, више од шест милиона недужних жртава припадника јеврејског народа.