latinica  ћирилица
25/01/2015 |  11:43 | Аутор: СРНА

Иложба о патријарху Павлу у Бањалуци

Изложба посвећена блаженопочившем патријарху Павлу, поводом 100 година од његовог рођења и пет година од упокојења, биће отворена сутра у Бањалуци, рекао је управник Музеја Српске православне цркве /СПЦ/ Владимир Радовановић. Изложба под називом "Сведочим, само...", коју је припремио Музеј СПЦ, биће отворена у 19.00 часова у Галерији Академија наука и умјетности Републике Српске.

"Изложбу би требало да отвори директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије", навео је Радовановић, који ће присуствовати отварању изложбе у Бањалуци.

Он је рекао да ће бити представљени предмети из личне оставине патријарха Павла, оно што је користио током живота као патријарх, епископ рашко-призренски и као монах.

Радовановић је додао да за сада није планирао да ова изложба буде приказана и у другим градовима Републике Српске.

У Музеју СПЦ у Београду 27. новембра отворена је изложба заоставштине блаженопочившег патријарха Павла поводом 100 година од његовог рођења и пет година од упокојења под називом "Сведочим само..."

Посјетиоци могу да виде предмете које је патријарх Павле употребљавао и сам правио, који највећим дијелом потичу из заоставштине чуване у манастиру Раковица.

Међу тим предметима су шиваћа машина на којој је себи шио одјећу, алат којим је поправљао своје ципеле, његова разгажена обућа, радни сто, одежда патријарха, иконе које су му поклоњене, ордење, као и фотографије из његовог дјетињства и монашког живота.

Патријарх Павле упокојио се 15. новембра 2009. године у 96. години. Остао је познат по скромности. Често је ходао пјешке улицама Београда или користио средства градског превоза. У сусрету са људима био је једноставан и изузетно пријатан.

Патријарх Павле сахрањен је у манастиру Раковица код Београда.