latinica  ћирилица
25/01/2015 |  12:07 | Аутор: РТРС

Билећа, неисправна вода за пиће (ВИДЕО)

Због замућености вода из билећког водовода није за пиће.Грађанима се препоручује да воду прокувавају. Из требињског водовода потврдили су да је вода исправна, иако је претходних дана нису препоручивали за употребу. До замућености воде дошло је због вишедневних киша.
Вода није за пиће - Фото: РТРС
Вода није за пићеФото: РТРС

Билећани ће, до даљњег, воду морати да прокувавају.Вода је замућена иако се ради о сложеном систему црпљења испод нивоа хидроакумулације Билећа, филтрирања и препумпавања воде до компензационих базена.

"Надамо се да ће Билећани од идуће седмице пити исправну воду", каже директор ЈП Водовод Билећа, Борислав Вукоје.

У Требињу, од јуче, вода је исправна за пиће. Из стручних служби тврде - замућење и присуство талога јављало се усљед обилних киша. Тада долази до продора површинских вода у дијелове изворишта, гдје су смјештене пумпе.

 "Сви узорци воде за пиће показали су микробиолошку исправност, мутноћа је у законски дозвољеним границама, тако да је не треба прокувавати", каже Олга Сетенчић.

 Међутим, бројни Требињци настављају да прокувавају воду.

Анализа узорака воде ради се у Регионалном заводу за заштиту здравља у Требињу. Оно што је добро јесте да замућеност воде не прати повећано присуство бактерија.

Оно на чему се мора радити јесте реконструкција дотрајале градске водоводне мреже. Новца за то сада нема, па на грађанима остаје само да прате упуства из локлних водовода.