latinica  ћирилица
25/01/2015 |  13:50 | Аутор: СРНА

Сјећање на жртве холокауста (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца, молитвом и говором о холокаусту у којем је у Другом свјетском рату страдало око шест милиона Јевреја, данас је у Бањалуци обиљежен Међународни дан сјећања на жртве холокауста.
Сјећање на жртве холокауста - Фото: СРНА
Сјећање на жртве холокаустаФото: СРНА

Поред сјећања на жртве страдале у Другом свјетском рату важно је да се скрене пажња да се фашизам поново јавља у Европи, истакао је предсједник јеврејске заједнице у Бањалуци, Арие Ливне. Спријечавање повратка фашизма представља највећи допринос сјећања на жртве Холокауста, додао је Ливне.

Цвијеће на спомен обиљежје страдалим бањалучким Јеврејима положио је и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, који је рекао да је вијенац положио и као потпредсједник и као особа која не препушта забораву страдање у Другом свјетском рату.

Директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић рекао је да је Влада Српске посебну пажњу посветила обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве холокауста.

"Потребно је памтити и не смије никада бити заборављено страдање Јевреја у Другом свјетском рату, али и Срба који су прошли исту голготу", рекао је Давидовић.

Дан сјећања - 27. јануар, установљен је 1. новембра 2005. резолуцијом Генералне скупштине УН. Тог дана. 1945. године, совјетска Црвена армија ослободила је концентрациони логор Аушвиц и сусједни Биркенау, највеће стратиште у историји човјечанства. У овим логорима убијено је 1,5 милион људи, а од тога милион Јевреја.