latinica  ћирилица
25/01/2015 |  14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Пегида поново протестује у Дрездену

Група која је организовала више антиисламских протеста у њемачком граду Дрездену заказала је за данас нови протестни скуп након што је претходни отказан због терористчке пријетње.


Група која себе назива Патриотски Европљани против исламизације Запада или ПЕГИДА поменута је као могућа мета у једном онлајн коментару.

Власти у Дрездену одлучиле су прошлог понедјељка да забране све протесте из безбједносних разлога, подсјетио је АП.

Неколико сати прије одржавања данашњег скупа шеф њемачке дипломатије Франк Валтер-Штајнмајер је изјавио да антимуслиманско расположење ове групе штети имиџу државе у иностранству.
"У домовини ми потцјењујемо штету коју ксенофобични и расистички слогани и плакати ПЕГИДА већ имају", рекао је Штајнмајер у интервјуу за дневник "Билд" објављеном мало прије почетка 13. скупа ПЕГИДА у Дрездену откако је тај покрет у овом граду основан 20. октобра прошле године, навео је АФП.
"Желели ми то или не, свијет посматра Њемачку са великом пажњом", рекао је Штајнмајер истичући да је важно "јасно и гласно рећи да ПЕГИДА не говори у име Њемачке".

Њемачки дипломата је рекао да га стране колеге "непрекидно питају" о очигледном порасту антимуслиманског расположења у Њемачкој.

Он је, такође, подсјетио грађане да је мобилизовање људи нападима на жртвене јарце попут имиграната и тражилаца азила "лакше, него покретање комплексних питања попут неодговарајуће инфраструктуре или популације која стари".

Данашњи скуп ПЕГИДА први је откако је лидер овог покрета Луц Бахман поднио оставку 21. јануара пошто се у медијима појавила његова слика на којој позира као Хитлер као и расистички коментари које је поставио на Фејсбук.

Протестни скуп планиран 19. јануара у Дрездену отказан је због пријетњи Бахману.

На претходном скупу 12. јануара окупило се 25.000 људи, највећи број присталица покрета до тад.

У суботу, око 1.000 присталица групе која себе назива Патриотски Европљани против американизације Запада или ПЕГАДА, сукобило се са око 600 учесника контрамитинга у сусједном граду Ерфурту.