latinica  ћирилица
25/01/2015 |  17:53 | Аутор: Агенције

Полиција убила девет демонстраната (ВИДЕО)

Девет демонстраната је убијено, а 13 је рањено у сукобима између египатске полиције и исламских демонстранта у источном дијелу Каира.

У сличном сукобу у медитеранском лучком граду Александрији убијен је још један демонстрант, саопштили су званичници.

Данас су у Египту страдала и двојица исламиста када је у провинцији Бехеира у Делти Нила експлодирала бомба коју су намјеравали да подметну под далековод, додали су ти званичници.

Протести су одржани поводом обиљежавања годишњице народног устанка 2011. године, када је збачен бивши предсједник Хосни Мубарак.

Један демонстрант је убијен у Александрији пошто се полиција сукобила са око 300 присталица забрањене Муслиманске браће.

Полицијски званичници су саопштили да је демонстрант пуцао на полицију током демонстрација и да је полиција узвратила ватру и убила га.

На истом протесту још три демонстранта су повријеђена у сукобу, пренијела је агенција АП.

У експлозији бомби рањена су два полицајаца у Каиру, а снаге безбједности су брзо разбиле мале протесте по граду.

На мети експлозије били су распоређени полицајци испред каирске арене Хелиополис, пренијела је агенција Ројтерс.

У региону Бахеира, у делти Нила, 170 километара од Каира, двојица екстремиста су убијени када су експлодирале бомбе које су постављали, јавила је државна телевизија.

Истовремено, присталице свргнутог предсједника Мохамеда Мурсија окупиле су се у близини Трга Тахрир - срца устанка из 2011. носећи транспаренте са његовом фотографијом.

Снаге безбједности су опколиле демонстранте на Тргу Тахрир, а полиција је употребила сузавац на каирском Тргу Рамзис да би разбила мањи протест.

Ипак, већина становника Каира, града од око 18 милиона људи, углавном су остали код куће да би избјегли да буду се нађу у било каквој врсти протеста у граду.