latinica  ћирилица
25/01/2015 |  19:17 | Аутор: РТРС

Инцидент у Старој Бреки се не смије занемарити (ВИДЕО)

Инцидент у сарајевској џамији на Старој Бреки, када су екстремисти, од којих је један био у мајици са обиљежјима Исламске државе, покушали испровоцирати имама Мухамеда Велића, испад је који се не смије занемарити и на који треба јасно одговорити – сматрају стручњаци за безбједност.

Ријасет Исламске заједнице још се није огласио, али зато бројни коментари на друштвеним мрежама. Уз осуде оних код којих је овај инцидент изазвао згражавање, до релативизације цијелог случаја. 

„Видио сам зло и мржњу у њиховим очима! То су опасни људи!“ – написао је између осталог имам Мухамед Велић на свом Фејсбук профилу након што су тројица екстремиста покушала да изазову инцидент у џамији током џуме.

Ипак, Кенан Кршо, наводно повратник са сиријског ратишта и због дроге полицији познато лице, биће санкционисан само по закону о нарушавању јавног реда и мира. О тежини идеолошког контекста инцидента за сада без много приче.

"То је промовисање идеје Исламске државе која у БиХ није нова. Борба за Исламску државу била је идејна основа одреда Ел Муџахид. На жалост, овај чин у џамији на Бреци остаће некажњен, таквих манифестација биће још", сматра Предраг Ћеранић професор Високе школе Бањалука колеџ и стручњак за безбједност.

Управо да их не би било, треба јасна осуда оваквих испада који стварају тензије - сматрају и у Центру за безбједносне студије.

Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за безбједносне студије каже да је потребно одговорити и превентивно и репресивно на ову појаву како не би дошло до даљих ескалација, односно, већих појава које ће постављати веће сигурносне изазове и веће сигурносне пријетње.

Одговора још нема, а на порталима бура коментара. Уз огорчење и осуде радикализма, примјетан је и не мали покушај релативизирања цијелог случаја.

Тако је, преносе федерални медији, и начелник сарајевске општине Нови Град, Семир Ефендић екстремисте покушао свести на ниво ситних криминалаца, па чак и ставити у исти кош са Мирсадом Кебом, који се након приче о опасности муџахедина и присутности ИСИЛ-а у БиХ нашао на мети јавности у овом ентитету.

"Они који причају да нема Кебиног ИСИЛ-а у Великој Кладуши су признали да је купљено 500 дунума земље за насеље селефија", изјавио је Кебо.

На занимљиве реакције невладиног сектора и медија у Сарајеву управо указује и Предраг Ћеранић. Посебно истиче саопштења Активне бошњачке мреже.

"У том саопштењу се захваљују на учешћу у рату ратницима који су долазили из многих страних земаља, сем тога у већини медија присутан је један осуђујући став према Кеби. О великом злу које је у ову земљу донио Ел Муџахид се не говори довољно критички", додаје Ћеранић.

Интересантно је да се поводом инцидента у џамији на Старој Бреки огласио и бивши челник Исламске заједнице Мустафа Церић који је Бошњацима поручио да се овај „мали“ инцидент, „мала“ ватра не смије занемарити.

Није требало дуго за контрапитање корисника друштвених мрежа – а зар до јуче Церић није бранио и штитио оне који данас показују своје право лице.