latinica  ћирилица
25/01/2015 |  19:28 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ спремна за штампање новца? (ВИДЕО)

Након САД-а, Велике Британије и Јапана, на додатано штампање новца одлучила се и Европска унија.

Најавом да се у финансијски систем мјесечно упумпава 60 милијарди евра, предсједник Европске банке, Марио Драги, одржао је обећање дато 2012.године да ће ова банка предузети све што буде потребно да се спаси евро. То би, како је објаснио, требало да пробуди и европску привреду.

"Најновији програм Европске централне банке, вриједан око 1.100 новоодштампаних милијарди евра може да буде продужен све док инфлација у еврозони не достигне зацртаних два одсто", најавио је Драги.

Идеју о штампању додатних двије милијарде марака изнио је и предсједник Републике Српске, Милорад Додик. За то има аргумент – БиХ има емисију новца која је покривена 105 одсто реалном основом, што је чини једином у свијету.

Другим ријечима - имамо 500 милиона евра више него што имамо конвертибилних марака у оптицају.

"То значи да би могли да реално имамо милијарду КМ у промету, што би битно поправило укупне финансије у БиХ, међутим, стандарди који су наметнули странци, то ви не можете да имате'', ријечи су предсједника РС.

Разлог за то је што је Централна банка БиХ под утицајем Каренси борда, који је, као начин управљања монетарном политиком, доста ригидан, сматрају економисти. Тако све мјере које би било могуће уз лабавију монетарну политику, не могу бити спроведене.

"Не улазећи у цифре које је предсједник помињао, мислим да су оне мало на вишем нивоу него што је то могуће. Технички је то изводиво, али морао би се измијенити закон о Централној банци којим су дефинисане висине покрића у девизама овог емитованог домаћег новца", изјавио је за РТРС Саша Грабовац извршни директор Удружења економиста СВОТ.

Централна банка Босне и Херцеговине нема сопствену монетарну политику, већ је под утицајем странаца.

Када би РС била монетарно слободна, могла би да тражи од Централне банке БиХ доношење одлуке да се на основу 500 милиона евра штампају конвертибилне марке.