latinica  ћирилица
25/01/2015 |  23:34 | Аутор: Б92

Костелић незадовољан стањем у скијању

Хрватски скијаш Ивица Костелић исказао је незадовољство тренутним стањем у скијању које је кулминирало током викенда у Кицбилу.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Кицбил је годинама био познат по класичној комбинацији за коју су се бодовали спуст и слалом, али се то промијенило прошле године.

Праву комбинацију замијенила је суперкомбинација коју чине класични супервелеслалом и једна вожња слалома, а Костелић није крио своје мишљење о томе у посљедње двије године.

Освајач Свјетског купа у сезони 2010/11 сада је поновио да је незадовољан због те одлуке, али и тога да се легендарни спуст на Штрајфу одржи практично само на доњој половини стазе због лоших временских услова. Такође, није пропустио да поткачи и оне који су против захтјевних стаза у слалому, пошто су се посљедњих година многи бунили због оних које је постављао његов отац и тренер Анте Костелић.

"Послије укидања класичне комбинације 2013. године, овог викенда смо свједоци даљем спортском обезвређивању легендарних трка у Кицбилу: спуст од 58 секунди и двије слаломске вожње (у комбинацији и друга вожња специјалног слалома) у којима није испао практично ниједан такмичар, а такозвани супервелеслалом није имао баш никакве везе са својим именом и форматом, него је био само опаснији спуст у којем је тешко настрадао један такмичар. И док се у контрадикторности невјероватних размјера расписују анкете против захтјевних слаломских стаза, нико се не обазире на деградирање скијашког спорта које нам се сваког дана све више одвија пред очима", истакао је Костелић.

Ово није први пут да је Костелић напао челнике Међународне скијашке федерације. Прије годину и по дана је укидање класичне комбинације у Кицбилу назвао једном од најглупљих одлука у историји скијања.