latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко одговорио на Путинов приједлог, али се не зна како

Украјински предсједник Петро Порошенко је тек јуче, 26. јануара, дао писмени одговор на приједлог руског предсједника Владимира Путина од 15. јануара да се тренутно повуче тешко наоружање са линије раздвајања у Источној Украјини, саопштила је прес служба Кремља, не наводећи шта стоји у Порошенковом одговору.

Руски предсједник је јуче и у суботу разговарао телефоном с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом, преноси Тас.

У овим разговорима Путин је истакао како је узрок погоршавања ситуације у Источној Украјини курс власти у Кијеву у правцу насилног рјешења за Донбас, стоји у саопштењу прес службе Кремља.

Путин је подсјетио западне саговорнике да је 15. јануара украјинском предсједнику Петру Порошенку послао писмени приједлог да се тешко наоружање смјеста повуче са линије раздвајања, да се престане с гранатирањем насеља и избјегну бројне жртве међу цивилима.

Формални одговор на ту поруку је стигао тек јуче.

У разговорима са Меркел и Оландом, Путин је нагласио важност хитног успостављања политичког дијалога између власти у Кијеву и представника Доњецка и Луганска, како би се зауставило крвопролиће и промовисало рјешење украјинске кризе, саопштава прес служба Кремља.