latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:33 | Аутор: Б92

Аустралијан опен – посебан због навијача

Први Грен слем сезоне Аустралијан опен специфичан је по много чему, али га фантастична публика одваја од осталих великих турнира.
Навијачи на АО - Фото: AP
Навијачи на АОФото: AP

Аустралијски тенисери најбоље резултате биљеже управо у Мелбурну, а велики удио у њиховим успјесима имају фанатичне присталице са трибина.

Многе тениске звијезде, домаће и стране, уживају да играју пред публиком која их константно покреће и навија, правећи атмосферу сличну фудбалским утакмицама.

 “На сваком Грен слему постоји специфичан осјећај и сигурно је да публика има велику улогу у томе. Овдје осјећам да су људи упознати са спортом – дођу на трибине, гласни су, узбуђени и учине да и ми више уживамо у такмичењу. Учине да ми желимо да им прикажемо бољи шоу“, рекла је Ана Ивановић.

Ивановићева је 2008. године у Мелбурну играла финале, од тада нема већих успјеха, али истиче да се радо враћа у Аустралију сваке године.

“Понекад имам осјећај да ми се много пута у прошлости дешавало да је управо публика разлог због којег сам преживјела неке тешке мечеве. Они заиста навијају за играче и ја осјећам да имам велику подршку овдје, што је увијек веома лијепо“, додала је српска тенисерка.

Један од оних који се “храни“ енергијом са трибина јесте Ник Кирјос – домаћа нада која има свијетлу будућност.

“Публика на терену број три је стварно невјероватна, никада тако нешто нисам осјетио. Терен је много 'кул', у ствари је поприлично мали, али на њему толико људи...Дефинитивно је то мој омиљени терен“, навео је Кирјос.

Иако дјелују као дјевојке које не зависе много од дешавања са трибина, Серена Вилијамс и Петра Квитова истичу да воле играње пред амбијентом какав је на Аустралијан опену.

“Доста чујем навијаче. Навијачи и публика овде су сјајни. То је дивно искуство – волим публику овдје“, додала је Серена.