latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:53 | Аутор: РТРС

Алексис Ципрас - грчки Робин Худ?

А због неуспјеха политике реформи и штедње грађани Грчке изабрали су свог, како га поједини њемачки медији називају, Робина Худа - Алексиса Ципраса, пише DW
Алексис Ципрас - Фото: Beta/AP
Алексис ЦипрасФото: Beta/AP

Берлински дневни лист Тагесцајтунг пише: "Изборном побједом љевичарског савеза Сириза (Коалиција радикалне љевице прим.ред.) уистину се повезују шансе и ризици. Побједа Сиризе је прије свега шанса да се Грчка ослободи корупције и непотизма у којима грца деценијама. Али, шеф Сиризе сада има проблем: он је својом предизборном реториком пробудио прекомјерну наду. Тако ће сада Ципрас морати да убиједи своје присталице да ни лијева влада не може тек тако да штампа новац.

 
Прекомјерна нада грчких бирача - Славље након Ципрасове побједе

Други пак кажу како Сириза неће моћи да избјегне преговоре с европским кредиторима. Европљани су пак спремни да с потребном озбиљношћу воде предстојеће преговоре. На крају, Грчка је демократски изабрала. А тај резултат заслужује поштовање, јасно ставља до знања Тагесцајтунг из Берлина.

Лист Велт напомиње како су Грци, упркос свим упозорењима из Европе, изабрали онога кога они сматрају исправним - Алексиса Ципраса. "Он ће бити нови премијер Грчке свиђало се то Бриселу и Берлину или не", пише Велт и наставља: "Постоји цијели низ разлога због чега Ципрас није најгори од оних који би Грчку требало да изведу на прави пут. Сигурно је додуше то да су његова предизборна обећања - попуштање програма штедње и једнострана примјена опроштаја дуга - опасна. Али, на крају грчки бирачи су полазили од тога и прије него су гласали за њега - да ће се Ципрас ултимативно супротставити међународним кредиторима. Оно што би њега могло да натјера да неочекивано постане реформатор јесте чиста нужда. Надарени популиста Ципрас би морао да Грке, од којих још увијек крије много реалних чињеница, охрабри да прихвате непријатну истину. Оно што је најважније јесте то да је Грчка банкрот и ако Ципрас не нађе алтернативне кредиторе онда ће ипак морати да уђе у преговоре с Тројком (Међународни монетарни фонд, Европска централна банка и Европска комисија). Јер, питање је недјеља када Атина неће моћи да покрије своје трошкове. Није ли онда стање у грчкој каси довољан разлог да шеф Сиризе постане прагматичан", пита се Велт.