latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:10 | Аутор: Oslobodjenje

Фергусон: Политичари у БиХ морају искористити понуду ЕУ

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да политичари у БиХ морају искористити понуду ЕУ и предузети хитне кораке да би што прије биле проведене реформе с циљем стабилизације економије и отварања радних мјеста, искорјењивања корупције и јачања владавине права, демократије и људских права
Едвард Фергусон - Фото: Screenshot
Едвард ФергусонФото: Screenshot

- Социоекономске реформе смо ставили у саму срж нове стратегије ЕУ јер без економске стабилности нема ни политичке стабилности - истакао је Фергусон и поновио да нема смањења услова за добијање чланства у ЕУ.

Наводећи да су радна мјеста и правда препознати као питања која су најважнија грађанима БиХ, британски амбасадор је рекао да ће временом морати да буду ријешена и политичка питања као и она која се тичу реформе Устава БиХ.

Он је додао да ЕУ није поставила прецизне рокове политичким лидерима у БиХ јер би свима требало да је јасно колико је важно да се што прије крене напријед.

- Владе треба саме да постављају амбициозне рокове и да напорно раде да се по питању хитних реформи постигне напредак - рекао је Фергусон за федералне медије.

Британски амбасадор каже да би волио да има више британске трговине и инвестиција у БиХ, али да је чињеница да БиХ није земља у којој је лако пословати.

- Имате неке предности и позитивне стране - најважније од свега добро образовану и релативно јефтину радну снагу. Али, порези на запослене су превисоки, закони о раду нефлексибилни, бирократија превише компликована и превише је корупције - додао је Фергусон.