latinica  ћирилица
27/01/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Исламска заједница преко Хрватске увозила оружје у БиХ

Мешихат Исламске заједнице Хрватске и Словеније и Кризни штаб муслимана Хрватске затражили су у јулу 1992. од начелника хрватске Обавјештајне безбједносне агенције Јосипа Перковића да дозволи пролазак четири камиона наоружања за БиХ, потврђују документи које је потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо - Фото: СРНА
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад КебоФото: СРНА

Камиони су стигли на одредиште иако је у то вријеме постојала забрана трговине и увоза наоружања у БиХ.

У захтјеву су наведене спецификације комплетног наоружања које треба да буде прошверцовано, односно гранате, мине, ручни ракетни бацачи и ракете за ове бацаче, снајперске пушке, барут, упаљачи за мине, војнички опасачи и униформа, те помоћна опрема за радио-везу, пише "Глас Српске".

Прецизирано је да конвој полази из касарне 4. јула 1992. године у Дугом Селу правцем Загреб - Ријека - Сплит - Имотски - Посушје - Коњиц - Крешево - Високо.

Међу документима које је Кебо предао Тужилаштву налази се и одлука о формирању банке чији су акционари, поред осталих, организација ТВРА /Third World Relief Agency/ која је повезана са тероризмом и СДА.

Ту су и банковни рачуни на основу којих се види да је ова организација уплатила бошњачким политичарима милионе долара, њемачких марака, аустријских шилинга.

Кебо је Тужилаштву БиХ доставио око осам хиљада докумената у вези са злочинима почињеним над Србима у Возући, те доказе против ратног начелника ЦСБ Зеница Шефика Џаферовића и команданта Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ Сакиба Махмуљина у вези с тим злочинима.

Он је прослиједио тужиоцима и документа која доказују да је одред "Ел муџахедин" учествовао у нападу на Возућу као јединица Трећег корпуса Армије РБиХ.