latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Хапшења у Француској и Белгији због веза са исламистима

Француска и белгијска полиција ухапсиле су данас укупно осам особа због сумње да су повезани са исламистичким групама, преносе западни медији
Француска полиција - Фото: REUTERS
Француска полицијаФото: REUTERS

Белгијска полиција привела је тројицу мушкараца у западном граду Кортрејку због сумње да су повезани са исламистичким групама, а у њиховим кућама је пронашла оружје, саопштили су тужиоци.

Током једне од више рација против исламистичке групе за коју су званичници рекли да је припремала нападе на полицију, полицијске снаге су раније овог мјесеца убиле двојицу наоружаних мушкараца у Вервијеу на истоку земље, за које се вјерује да су се борили у Сирији прије него што су се вратили у Белгију.

Потврдивши да су данас приведена тројица осумњичених мушкараца, портпаролка тужилаца је изјавила да они провјеравају да ли постоји било каква веза између њих тројице и те исламистичке групе, преноси Ројтерс.

Белгијски званичници процјењују да је око 350 људи напустило Белгију да би се придружило групама као што је "Исламска држава" у Сирији и Ираку, а да неки од њих планирају нападе у Белгији по повратку из зоне сукоба.

Белгијски премијер Шарл Мишел је недавно у обраћању нацији објавио програм за сузбијање тероризма од дванаест тачака, који укључује могућност ангажовања војске у сукобима с терористима, и низ промјена у кривичном закону и темељне реформе безбједносних служби.

Рано јутрос француска полиција је у јужном граду Линелу ухапсила пет особа за које се сумња да су повезане са терористичким мрежама у Сирији и Ираку, саопштили су полицијски извори, а пренијели француски медији.

Улице у центру овог малог града у области Еро, из којег се 20-ак младих већ прикључило џихаду, јутрос су биле пуне возила француских снага реда, преноси "Фигаро" позивајући се на телевизију БФМ.

Ухапшени осумњичени џихадисти стављени су у притвор, а једна жена је током полицијске операције рањена, наводи локална штампа.

Ова операција је била планирала још за почетак јануара, али је одложена због напада који су од 7. до 9. јануара изведени у Паризу.

Члан градског вијећа Филип Моасоније рекао је да му је "послије хапшења лакнуло".

- Нисмо више могли да издржимо ту пријетњу која се надвила над нама - објаснио је он.

Идентитет ухапшених особа још није познат, а Моасоније је навео да су "они вјероватно повезани с неколицином интегриста који су се инфилтрирали у џамију".

У Француској је број људи повезаних са џихадистичким мрежама у Ираку и Сирији порастао за 130 одсто у року од годину дана, рекао је недавно француски премијер Мануел Валс, који је најавио појачане мјере Владе у циљу сузбијања радикалног исламизма послије овомјесечних напада у Паризу.