latinica  ћирилица
27/01/2015 |  12:42 | Аутор: СРНА

Средствима ИРБ-а "Семберија" гради нови објекат

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске одобрила је Пољопривредном добру /ПД/ "Семберија" у Новом Селу код Бијељине намјенски кредит од 3,5 милиона КМ за изградњу новог објекта фарме за краве, капацитета 360 музних грла и изградњу нове мљекаре, рекао је Срни руководилац сточарске производње на овом добру Владо Живановић.

Живановић каже да ће изградња, у складу са европским стандардима, бити завршена до половине године.

Он је појаснио да је ријеч о потпуно новом објекту фарме, новом измузишту, а у плану је и набавка 120 приплодних јуница из увоза, да би до краја године број крава музара био повећан на 400.

Живановић је рекао да на фармама ПД "Семберија" 255 музних крава дневно произведе око 3.800 литара висококвалитетног пуномасног млијека које углавном иде у Козарску Дубицу, а мањи дио остаје за властите потребе овог добра.

На ПД "Семберија", каже Живановић, у просјеку увијек има до 100 грла товне јунади, приплодних јуница око 130 и телади око 90 грла.

"На фарми свиња, по чијем узгоју је ово пољопривредно добро најпознатије у Српској, у просјеку има 130 приплодних крмача, уз 70-ак приплодних назимица, а на лагеру тренутно има и око 300 бекона чија је цијена "пала", због, огромног увоза меса", каже Живановић.

Он истиче да је кредит ИРБ-а строго намјенски, те да ће, ако нешто од тог новца остане, бити набављена неопходна механизација за ратарство и реновирани једно до два прасилишта за фарме свиња, а све ради планираног повећања броја крмача.

"На овај начин обезбиједили бисмо и услове за испоруку око 3.000 бекона на годишњем нивоу", рекао је Живановић.

Он је додао да је ПД "Семберија" отворило своју месницу у граду, те да планира да отвори још једну у насељу Пет језера.

Према његовим ријечима, на ПД "Семберија" почео је и тов пилади за кухињу овог добра, с намјером да буде проширен и за сопствене меснице.